Vastustajien vihjailukin pelaa Niinistön pussiin

Päivä päivältä alkaa näyttää varmemmalta, että Sauli Niinistö valitaan jatkokaudelle jo presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Kun ennakkoäänestyksen alkuun on enää nelisen viikkoa ja varsinaiseen vaalipäivään reilu viisi, presidentti nousee gallupeissa yhä ylhäiseen yksinäisyyteensä. Niinistön kohdalla ainut riski näyttää kohdistuvan siihen, että varsinaiset äänet annetaan vasta äänestyspaikoilla. Kampanjan loppukiri tähdänneekin kannattajien kannustamiseen uurnille, jottei liian varmalta tuntuva voitto tuudita passiivisuuteen.

Vaalikamppailun viime vaiheessa mielenkiinto kohdistui siihen, nousisiko valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen esiin haastajien massasta. Helsingin Sanomien (19.12.) tuoreen gallupin perusteella näin ei ole käymässä. 4.–16. joulukuuta tehdyssä mittauksessa Väyrynen jää kolmeen prosenttiin. Politiikan konkari julkisti saaneensa kannattajakortit kokoon 5. joulukuuta, joten hänen ehdokkuutensa on ollut lähes koko kyselyn ajan tiedossa.

Jos mahdollista, Niinistö on edelleen kasvattanut kaulaa muihin kannatuksen ollessa 70 prosenttia. Selvänä kakkosena tulee Pekka Haavisto 11 prosentilla, mutta loppujen tasainen rintama mahtuu kolmen prosenttiyksikön virhemarginaaliin. Ylen gallupissa, josta Väyrynen vielä puuttuu (30.11.), Niinistön kannatus oli peräti 80 prosenttia. Yle on antanut Niinistölle aiemminkin Helsingin Sanomia korkeampia lukemia.

Jos ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ei tapahdu lähiviikkoina jotain mullistavaa, on Niinistöä vaikea horjuttaa. Kilpailijoiden ja heidän tukijoukkojensa liikkeetkin näyttävät pelaavan hänen pussiinsa. Esimerkiksi vihjaileva vertailu Urho Kekkosen asemaan tai hänen uudelleenvalintaansa poikkeuslailla 1973 taitaa vain ärsyttää kansalaisia. Äänestäjät ymmärtävät hyvin, ettei Niinistön kansansuosio aseta vaalien demokraattisuutta kyseenalaiseksi.

Istuva presidentti on ennenkin ollut vaaleissa etulyöntiasemassa. Viime vuosien kiristynyt ilmapiiri on tehnyt uudella tavalla ajankohtaiseksi turvallisuusasiat, joissa presidentti on olennaisen tiedon lähteillä. Maanpuolustuksen suunnittelukunnan äskettäisessä kyselyssä kansa antaa laajan tuen Niinistön kaudella harjoitetulle liittoutumattomuuden ja läntisten kumppanuuksien linjalle.

Presidentiltä kaivataan myös arvojohtajuutta. Uutissuomalaisen juuri avatun vaalikoneen vastausten nojalla ehdokkaat voidaan asettaa arvokartalle akseleilla liberaali–konservatiivi ja kansallinen–kansainvälinen (SS 20.12.). Ulottuvuudet menevät käytännössä paljolti päällekkäin, joten nelikentässä on asutusta vain kahdessa ruudussa. Väyrynen ja Laura Huhtasaari (ps.) erottuvat kansallismielisinä konservatiiveina.

Loput ehdokkaat voidaan luokitella kansainvälisiksi liberaaleiksi. Matti Vanhanen (kesk.), Nils Torvalds (r.) ja Niinistö ovat lähimpänä keskikohtaa, selkeästi kansainvälisiä mutta liberaali–konservatiivi-vastakkainasettelussa maltillisessa välimaastossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ovatko kaikki lajit urheilua?

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.