Vastuullisuus voitti

Kunnallinen työmarkkinalaitos ja kunta-alan palkansaajajärjestöt yllättivät viime viikon lopulla. Jo kertaalleen katkenneet neuvottelut uudesta työ- ja virkaehtosopimuksesta aloitettiin uudelleen ja perjantaina iltapäivällä päästiin neuvottelutulokseen. Se on vielä tällä viikolla hyväksyttävä järjestöissä, mutta todennäköisesti ongelmia ei tule.

Neuvottelujen eteneminen myönteiseen päätökseen osoitti, että kuntien palkollisia edustavissa järjestöissä on vastuuntuntoa. Pitkin viime syksyä esitettiin arvioita, että nimenomaan kuntasektorilla uuteen sopimukseen on kaikkein vaikeinta päästä. Arviot eivät pitäneet paikkaansa.

Kivi kengässä oli hoitajien Tehyn sopimus, joka jo tämän vuoden alussa antoi tehyläisille 1,3 prosentin korotuksen. Saman verran saavat nyt uuden sopimuksen myötä muut tehyläisten kanssa samaa työtä tekevät kuten perus- ja lähihoitajat.

Muut ammattiryhmät joutuvat tyytymään pienempiin korotuksiin. Esimerkiksi teknisten ja tuntipalkkaisten työntekijöiden palkkoja korotetaan helmikuun alusta alkaen vain 0,4 prosenttia.

Tänä vuonna uuden sopimuksen kustannusvaikutus on 0,9 prosenttia. Koko palkkasumma on noin 200 miljoonaa euroa. Useimpien kuntien talous kestää korotukset, mutta joissakin kunnissa tekee tiukkaa. Uusia lomautuksia lienee luvassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.