Vastuutonta sapelien kalistelua

Parin viime vuoden aikana ei ole ollut mitenkään harvinaista, että Venäjä konkreettisesti näyttää nyrkkiään Natolle ja erityisesti Yhdysvalloille. Itämerelle saakka nyrkin heristely ei kuitenkaan ole ulottunut aivan samalla tavalla kuin tällä viikolla noin 70 merimailin päässä Venäjälle kuuluvasta Kaliningradin tukikohdasta.

Yhdysvallat kertoi keskiviikkona, että venäläiset sotilaskoneet ovat useaan otteeseen uhitelleet amerikkalaiselle ohjusristeilijälle kansainvälisellä merialueella. Tiistaina venäläinen Suhoi 24 - rynnäkkökone lensi vain noin kymmenen metriä USS Donald Cookin yläpuolella.

Tapauksesta on julkistettu myös elävää kuvaa. Se todistaa selvästi, että venäläinen kone ei noudattanut kaikkia turvallisuussääntöjä, niin kuin Venäjän puolustusministeriön tiedottaja on väittänyt.

Mitenkään poikkeuksellisia samanlaiset tapaukset eivät kuitenkaan ole. Niitä on aikaisemmin sattunut parin viime vuoden aikana erityisesti Mustalla merellä sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin ja aloitti Itä-Ukrainan kapinallisten sotilaallisen tukemisen.

Nyt kyse mitä ilmeisemmin on siitä, että Venäjä sapeleita kalistelemalla kertoo mitä mieltä se on Naton ja Yhdysvaltojen sotilaallisen läsnäolon vahvistumisesta Baltiassa ja Puolassa. Viesti on enemmän poliittinen kuin sotilaallinen, vaikka se aseilla annetaankin.

Temppuilu on kuitenkin vastuutonta. Onnettomuuden mahdollisuus on aina olemassa, vaikka minkäänlaista sotilaallista yhteenottoa ei tapahtuisikaan. Koskaan ei kuitenkaan voi kokonaan sulkea pois mahdollisuutta, että provokaatioon vastaan toisella provokaatiolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.