Vauhti hidastuu

VR aikoo parantaa junaliikenteen täsmällisyyttä panemalla aikataulut uusiksi ongelmallisilla yhteysväleillä (Savon Sanomat 7.3.). VR uskoo saavansa ratkaisullaan julkisuudessa ryvettyneen imagonsa paremmalle tolalle.

Junat ovat myöhästelleet useilla reiteillä luvattoman paljon tänä talvena. Myöhästelyt ovat johtuneet runsaasta lumentulosta ja paukkupakkasista. Jälleen kerran on todettu, etteivät Italiasta ostetut Pendolinot ole suunniteltu Suomen talvea varten. Näillä junilla on ollut ajoittain suuria vaikeuksia pysyä aikataulussaan.

Myöhästelyjä ei voi pistää pelkästään italialaisjunien syyksi. Kun VR laati nykyisiä aikatauluja, se varmasti uskoi, että kaikki menee pääsääntöisesti hyvin. Suomen talvi kuitenkin yllätti. Yhtiö ottaakin nyt aikalisän ja hiljentää juniensa menoa.

Imagollisesti tuore ratkaisu on varmasti parempi kuin kuulla asiakaspalautetta jatkuvista myöhästelyistä. Julkikuvan kannalta uusi päätös on hankala, sillä lentoliikenne saa jälleen tukevamman otteen kiskoista.

VR:n samoin kuin muidenkin joukkoliikennettä harjoittavien yhtiöiden on muistettava, ettei asiakkaalle saa luvata liikoja ja hänelle on oltava rehellinen. Houkutus ylisuuriin lupauksiin syntyy kireän kilpailutilanteen johdosta. Junaliikenteessä olisi nyt tärkeää parantaa rataverkkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.