Vauva ei voi tumpata

Parikymmentä naista sadasta polttaa tupakkaa raskausaikanaan.

Luku on hämmästyttävän suuri, sillä tupakoinnin vaaroista sikiölle on puhuttu paljon etenkin neuvoloissa ja tiedotusvälineissäkin asia on ollut runsaasti esillä.

Yksi hyvä selitys tupakoinnille on synnytyspelko. Etenkin ensisynnyttäjillä voi olla pelkoja liian suuresta vauvasta, joka ei mahdu syntymään normaalilla alatiesynnytyksellä.

On totta, että tupakoivan äidin lapsi jää pienemmäksi kuin tupakoinnin raskauden alussa lopettaneiden tai kokonaan tupakoimattomien lapset, mutta samalla ennenaikaisen synnytyksen riski kasvaa. Helppo synnytys, kenties, on kuitenkin kelvoton perustelu sauhuttelulle, joka kasvattaa lapsen astmaan sairastumisen todennäköisyyden kaksinkertaiseksi ja lisää herkkyyttä erilaisille allergioille.

Vauva ei voi tumpata tupakkaa, jota äiti imee. Tutkimusten valossa on perusteltua väittää, että vauva kyllä tumppaisi sen, jos kykenisi, sillä kohdun, istukan ja napaverisuonten supistuminen heikentää vauvan hapensaantia. Tupakan sisältämä nikotiini on hermomyrkky, joka vaikuttaa elimistössä pitkään.

Tupakoivia äitejä luulisi motivoivan lopettamiseen tutkijoiden lupaus: tupakanpolton ennen raskausaikaa lopettaneen lapsi itkee vähemmän.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.