Velkaa on otettu

Yhdessäkään maakunnassa ei onnistuttu lyhentämään merkittävästi yhteistä velkaa viime vuonna. Näin kertovat Kuntaliiton laskelmat, jotka pohjaavat Tilastokeskuksen keräämiin tietoihin. Vain Päijät-Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa, Etelä-Karjalassa ja Kainuussa tultiin toimeen jollain lailla ilman lisälainoja.

Maakuntien väliset erot velkaantumisessa ovat hämmästyttävän suuret. "Paras luotto" on ollut Satakunnalla, jossa jokaisella ihmisellä on vastuullaan peräti 3 000 euroa kuntien ottamaa velkaa. Visuimmin on eletty Keski-Pohjanmaalla. Siellä vastaava velkataakka jää vielä reiluun tuhanteen euroon.

Itä-Suomessa ovat velkaantuneet pahiten Pohjois-Karjalan kunnat, joissa asukaskohtainen velka ylittää jo 2 500 euron rajan. Pohjois-Savossakin sitä lähestytään hyvää vauhtia. Sen sijaan Etelä-Savossa, jonka väestökehitys on perinteisesti ollut itäisten maakuntien surkein, velkaa on vielä kohtuullisesti puolisentoista tuhatta euroa henkeä kohti. Vaikka eteläsavolaiset vähenevät, niin eivät he sentään köyhdy!

Satakunta eroaa muusta läntisestä Suomesta siinä, että muiden maakuntien kasvaessa väki vähenee siellä. Se selittänee osaltaan myös kuntien pahaa velkaantumista. Yleisesti ei kuntatalouden tilaa voi päätellä ilmansuuntien mukaan. Ripeästi kehittyvä Pirkanmaa on myös Suomen velkaantuneimpia maakuntia.

Monessa maakunnassa kunnilla on vielä mahdollisuus lisätä velkaa päästääkseen edes keskitasolle. 2 500-3 000 euroa asukasta kohti ovat kuitenkin jo sellainen summa, jonka ylitse ei pitäisi missään mennä. Missä on velkavankeuteen itsensä ajaneen kunnan itsenäisyys, jos kunnallinen veroprosenttikin on viety jo äärimmäisyyksiin?

Sekin on hyvä muistaa, että Kuntaliiton lainavertailu on vain osatotuus. Monen kaupungin ja kunnan todelliset velat ovat näet huomattavasti tilastoitua isommat, ne vain on kätketty kunnallisten liikelaitosten taseisiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Hyvä vihollinen

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.