Velkamammutti vilauttaa

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, on asuntomessuilta saatu aikaan skandaali.

Veeti-mammutti on ollut lasten suosikki monissa tapahtumissa, mutta asuntomessuorganisaatiolle hauska, vaikkakin vähän anatomisesti vääränlainen yksityiskohta oli liikaa. Sikäli kummallista, että ilman ihmiseltäkin löytyvää lisääntymiselintä ja sen käyttöä, ei olisi tarvetta perheasunnoillekaan.

Kyseessä ei ole ainoa asuntomessuilta häädetty taide. Taiteilija Marko Kaiponen on saanut lähdöt jo useilta messuilta.

Kyseessä on performanssi, jossa Kaiponen kiskoo joulupukiksi pukeutuneena perässään kivirekeä. Reki symboloi tietenkin asuntovelkaa, jota käytännössä jokainen asunnonostaja vetää perässään ison osan loppuelämästä

Asumistietouden levittämiseksi perustetun Suomen Asuntomessujen mielestä tällaisesta asiasta ei saa vieraita muistuttaa ja Kaiponen onkin joutunut esittämään viestiään alueiden ulkopuolella.

Taiteilijan mukaan asuminen on Suomessa liian kallista. Hän syyttää siitä moraalittomaksi käynyttä rakennusbisnestä.

Kaiponen elää niin kuin opettaa - hän rakensi puolisonsa kanssa talon kierrätysmateriaalista Toivakkaan lähelle Jyväskylää. Hintaa kahden rakennustöissä kokemattoman projektille on tullut noin 20 000 euroa, josta leijonanosan on haukannut porakaivo ja sähköliittymä.

Hän on asunut talossa jo kymmenen vuotta, eikä mitään ongelmia ole tullut. Ja puoliso on edelleen sama.

Pyöreä talo kelpaa kyllä tv-ohjelmien ja asuntosivujen kevennykseksi, mutta mikään taho ei ole ottanut asiakseen asumisen hinnan radikaalia laskemista. Talon ei tarvitsi olla mitään ite-taidetta, vaan esimerkiksi halvoista elementeistä itse koottava yksinkertainen 2000-luvun rintamamiestalo.

Entä jos asunto ei olisikaan elämän suurin sijoitus, vaan kohtuullisessa ajassa kuitattava itsestäänselvyys? Miten se muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa?

Luulen, että ainakin pari pikkupomoa joutuisi tässä maassa opettelemaan vähän nöyrempää asennetta.

Kuopion messualueen halvin talo maksaa noin 250 000 euroa. Pakettitalo, johon pitäisi olla varaa myös tavallisella ihmisellä.

Jos ensiasunnon ostaja on fiksu, hän tietenkin on säästänyt ainakin kymmenen prosenttia kauppasummasta. Tämän saattaa kyllä keskimääräistä palkkaa saava 30-vuotias pariskunta saavuttaa, jos vähän katselee mihin rahansa laittaa muutaman vuoden ajan.

Lainaa on siis otettava noin 225 000 euroa. Jos valitsee tasa-erälainan ja 20 vuoden maksuajan, on erittäin optimistisella kolmen prosentin korollakin pistettävä kuukausittain 1 250 euroa pankille.

Sataneliöinen talo on omistajien mukaan juuri sopiva eläkeläispariskunnalle. Joku eläkeläispariskunta saattaisi sopia vuokrakaksioonkin. Pelkästään tarvittavan lainan koroilla eläisi 650 euron kuukausivuokralla lähes kymmenen vuotta.

Suurin osa velallisista ajattelee tietenkin, että kyseessä on sijoitus. Asuntojen hinnathan jatkavat kasvuaan aina ja iankaikkisesti, ainakin Suomessa. Lisäksi töitä riittää, eikä seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana satu mitään muutakaan mullistavaa.

Uusi talo on tietenkin uusi, mutta ei paljon halvemmalla pääse käytetynkään kanssa. Kuopiossa myydään kosteusongelmaista rintamamiestaloa lähes samalla hinnalla. Purkukuntoisena, mutta toki saa remontoida mieleisekseen, on keksitty vastuusta vapauttavaksi myyntilauseeksi.

Sijainnista tinkimällä voi päästä halvemmalla, mutta puolen tunnin ajomatkan päästäkin voi joutua pulittamaan 200 000 euroa. Jos vielä tinkii kunnosta, voi hyvällä tuurilla saada kohtuullisen halvalla talon, joka kestää vielä ainakin yhden eliniän. Suurin pelkohan ei suinkaan ole talon ikä, vaan se, että menneiden vuosien remonttireiskat ovat sen pilanneet.

Vaihtoehdoksi jää kerrostalo tai rivitalo, joista sentään voi saada oman kopin kohtuulliseen hintaan, jos tyytyy pieneen. Citysinkun on tietenkin tyydyttävä. Mutta remonttikuluilta ei välty hänkään.

Kun omistusasumisen reunaehdot ovat nämä, todella kummallista on, että asuntomessujen mainoksiin on tyrkätty nuori isä lapsensa kanssa.

Mitähän tavallinen työuraansa aloitteleva lapsiperhe oikein etsii vaikkapa miljonääritiedemiehen 900 000 euron linnasta. Yksi syy tietenkin on peri-inhimillinen tirkistelynhalu. Tähän teemaan olisi vilautteleva mammutti sopinut oivasti.

Lehtoniemestä kauniiden ja rohkeiden lasista ja betonista muovatut pesät työntyvät kohti kirkasta Kallavettä - kuin mammutin penikset karvapeitteen keskeltä.

ilkka.ritvanen@savonsanomat.fi

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Kevään työmarkkinoilla on luvassa rajua vääntöä

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Osassa Suomea talvi uhkaa jäädä väliin

Hallitus pelaa jälleen nimitysrulettia

Maaseudun arvottomat talot?

Oppilaiden oikeusturvaa oli korkea aika kohentaa

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Liigan siirtorallia tulisi hillitä

Itärata kuuluu kolmen suurhankkeen joukkoon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.