Velkataakka kasvaa

Luottojen voimakas markkinointi on lisännyt velkaantumista. Näkemys perustuu talous- ja velkaneuvojille suunnattuun Kuluttajaviraston kyselyyn. Ilmiö ei ole uusi, se on vaan noussut pintaan erityisesti näinä aikoina.

Kuluttajavirasto on vahtinut jo pitkään ns. pikavippifirmoja, joiden markkinointi on päällekäyvää ja röyhkeää. Rahaa tyrkytetään korkealla korolla ja luotonannon pelisäännöt unohdetaan usein. Osa luotonantajista ei selvitä hakijan maksukykyä riittävästi, vaikka niillä on siihen lain mukaan velvollisuus.

Luotonantajan tulisi kysyä asiakkaalta olennaiset asiat, kuten asiakkaan työtilannetta sekä palkka- ja verotustodistusta. Pikavippifirmoista osa yrittää mennä aina yli siitä, missä aita on matalin.

Vaikka lainsäätäjä on tukistanut alan yrittäjiä, osa niistä toimii edelleen arveluttavasti. Pääasia on rahan tekeminen. Pikavippifirmat iskevät etenkin rahapulassa oleviin nuoriin tai velkakierteessä oleviin aikuisiin. Luototustoiminnassa on moraalittomia piirteitä.

Lainamarkkinoille on tullut myös uusia toimijoita. Ne ovat vertaislainayrityksiä. Vertaislainoissa ihmiset lainaavat toisilleen rahaa ja yritys perii välityspalkkion. Vertaislainat toimivat lain harmaalla alueella. Niiden valvonta ei kuulu yhdellekään viranomaiselle.

Lain mukaan kuluttajaluottoja myöntävän elinkeinonharjoittajan on rekisteröidyttävä. Vertaislainayritykset vain välittävät luottoja, ja siksi viranomaiset eivät voi valvoa niitä.

Vertaislainamarkkinat ovat toimineet noin vuoden. Ne eivät ole tiettävästi poikineet valituksia. Viranomaisten on kuitenkin olla oltava tarkkana, jotta toiminta pysyy lainmukaisena muuttuvissa markkinatilanteissa. Kuluttajien tulisi epäselvissä tilanteissa kääntyä aina viranomaisen puoleen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.