Velkataakka kasvaa

Luottojen voimakas markkinointi on lisännyt velkaantumista. Näkemys perustuu talous- ja velkaneuvojille suunnattuun Kuluttajaviraston kyselyyn. Ilmiö ei ole uusi, se on vaan noussut pintaan erityisesti näinä aikoina.

Kuluttajavirasto on vahtinut jo pitkään ns. pikavippifirmoja, joiden markkinointi on päällekäyvää ja röyhkeää. Rahaa tyrkytetään korkealla korolla ja luotonannon pelisäännöt unohdetaan usein. Osa luotonantajista ei selvitä hakijan maksukykyä riittävästi, vaikka niillä on siihen lain mukaan velvollisuus.

Luotonantajan tulisi kysyä asiakkaalta olennaiset asiat, kuten asiakkaan työtilannetta sekä palkka- ja verotustodistusta. Pikavippifirmoista osa yrittää mennä aina yli siitä, missä aita on matalin.

Vaikka lainsäätäjä on tukistanut alan yrittäjiä, osa niistä toimii edelleen arveluttavasti. Pääasia on rahan tekeminen. Pikavippifirmat iskevät etenkin rahapulassa oleviin nuoriin tai velkakierteessä oleviin aikuisiin. Luototustoiminnassa on moraalittomia piirteitä.

Lainamarkkinoille on tullut myös uusia toimijoita. Ne ovat vertaislainayrityksiä. Vertaislainoissa ihmiset lainaavat toisilleen rahaa ja yritys perii välityspalkkion. Vertaislainat toimivat lain harmaalla alueella. Niiden valvonta ei kuulu yhdellekään viranomaiselle.

Lain mukaan kuluttajaluottoja myöntävän elinkeinonharjoittajan on rekisteröidyttävä. Vertaislainayritykset vain välittävät luottoja, ja siksi viranomaiset eivät voi valvoa niitä.

Vertaislainamarkkinat ovat toimineet noin vuoden. Ne eivät ole tiettävästi poikineet valituksia. Viranomaisten on kuitenkin olla oltava tarkkana, jotta toiminta pysyy lainmukaisena muuttuvissa markkinatilanteissa. Kuluttajien tulisi epäselvissä tilanteissa kääntyä aina viranomaisen puoleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.