Venäjä ei pääse helpolla

Jos Suomessa kamppaillaan ankarasti kansantalouden kurssin kääntämiseksi parempaan, helppoa ei ole suuremmillakaan talousalueilla. Euroalue ajautui kesäkuussa ensimmäistä kertaa yhteisvaluutan aikana deflaatioon. Venäjällä tahti on myös muuttunut voimakkaan talouskasvun jälkeen erityisesti raaka-aineiden hintojen laskun seurauksena.

Maan talouden budjetti on kuluvan vuoden aikana ensimmäistä kertaa alijäämäinen sitten 1990-luvun lopun. Venäjällä keskuspankki on pyrkinyt saamaan talouden rattaita liikkeelle samalla tavalla kuin keskuspankit muuallakin eli laskemalla ohjauskorkoa. Tästä huolimatta pankit eivät ole lisänneet lainanantoaan pelkonaan luonnollisesti luottotappiot.

Pääministeri Vladimir Putin puuttui asiaan poikkeuksellisella lausunnolla. Hänen mukaan pankkiirien pitäisi keskittyä laittamaan asiat kuntoon pidättäytymällä kesälomista ja lisäämällä lainanantoa. Putin katsoo, että maksuhäiriöiden riski kasvaa nimenomaan, jos lainahanat menevät liian kireälle.

Talous ei lähde liikkeelle Venäjällä eikä muuallakaan hallinnollisilla määräyksillä vaan silloin kun reaalitalouden pohja on kunnossa. Tuskinpa esimerkiksi kansainvälisen rahoituksen saaminen Venäjälle on aiempaa vaikeampaa sen vuoksi, että korkotaso on väärä tai pankinjohtajat lomalla.

Vaikka maassa on tehty paljon uudistuksia, paljon on vielä tekemättä, että ulkomaisille investoijille on asianmukainen toimintaympäristö taattu. Tästä on myös meillä suomalaisilla kokemusta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.