Venäjä ja olympialiike horjuvat rinnakkain

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) tekee joulukuussa yhden lähihistoriansa merkittävimmistä päätöksistä, kun se linjaa, voiko Venäjä osallistua helmikuussa pidettäviin Etelä-Korean Pyeongchangin talviolympialaisiin. Pelissä on olympialiikkeen ja koko kansainvälisen kilpaurheilujärjestelmän uskottavuus, mutta sen rinnalla puhutaan seurauksista, jotka säteilevät aina maailmanpolitiikkaan asti.

Maailman antidopingtoimiston Wadan riippumaton raportti osoitti ennen viime vuoden Rio de Janeiron kesäolympialaisia, että Venäjällä on ollut käytössä valtiojohtoinen, systemaattinen ja laajan lajikirjon kattava dopingohjelma. Tuolloin KOK väisti vaikeaa päätöstä siirtämällä rangaistuksista päättämisen yksittäisille kansainvälisille lajiliitoille, joista osa päästi venäläisurheilijoita kisoihin.

Tuolloisen Richard McLarenin tutkimuskomitean raportin jälkeen todistusaineistoa on kertynyt lisää. Hiljattain Wada ilmoitti saaneensa haltuunsa Moskovan antidopingtestauslaboratorion dataa, joka vahvistaa aiempien löydöksien aitouden. Viime viikolla Wada päätti, ettei Venäjän antidopingtoimikunnalle Rusadalle palauteta toimivaltuuksia, sillä Venäjä ei ole hyväksynyt tutkimuskomitean raporttia todeksi.

Wadan ja Venäjän välille on muodostunut omanlaisensa jäätynyt konflikti. Venäjä myöntää antidopingjärjestelmänsä epäonnistumisen niiltä osin, kun yksittäisiä käryjä on ilmaantunut. Dopingohjelman valtiojohtoisuuden se kuitenkin kiistää jyrkästi.

Toisaalta Wadan tietojen ehdoton torjunta kumpuaa juuri Venäjän urheilujärjestelmän valtiojohtoisuudesta. Itse presidentti Vladimir Putin on linjannut, että paljastuksissa on kyse Yhdysvaltojen vaikuttamisyrityksistä.

Viimeisimpänä vastavetona Putin vihjasi USA:n yrittävän manipuloida urheilun avulla Venäjän tulevia presidentinvaaleja. Kun koko dopingkysymys on näin kytketty geopoliittisen informaatiosodan vaihtoehtoisiin faktoihin, ei sopu Venäjän ja Wadan välillä näytä todennäköiseltä.

Muun muassa Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi vaatii, että KOK noudattaa Wadan linjaa yhteisistä dopingpelisäännöistä. Olympiakomitealle päätös ei kuitenkaan ole helppo, sillä Venäjä on urheilussakin vaikutusvaltainen mahtimaa.

Vaikeusastetta lisää, ettei Venäjä aio tällä kertaa tyytyä yksittäisten urheilijoiden hyväksymiseen ilman valtiollisia tunnuksia. Pelissä on kolhittu kansallinen ylpeys suurvallalle erityisen rakkaissa talvilajeissa.

Jos KOK ryhdistäytyy ja Venäjä jätetään ulos olympialaisista, arvioidaan suosikit uusiksi monessa lajissa. Suomen mitalisaumat voivat parantua muun muassa maastohiihdossa ja pikaluistelussa. Kutkuttavin tilanne on jääkiekossa, sillä käytännössä valtiojohtoinen KHL-liiga jättäytyisi varmuudella ulos Venäjän mukana. Olympialaisten urheilullisen tason hetkellinen notkahdus on kuitenkin pieni hinta maksettavaksi puhtaan urheilun puolesta käytävässä taistelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.