Venäjä normalisoituu

Ensi vuodesta lähtien Venäjälle on mahdollista siirtää sähköä Suomesta (HS 20.5.). Tähän saakka sähkö on kulkenut ainoastaan Venäjältä Suomeen, koska tekniikka ei ole mahdollistanut kahdensuuntaista liikennettä. Tosin tarvettakaan siihen ei ole ollut, koska venäläisten myymä sähkö on ollut halvempaa kuin Suomessa.

Nyt tilanne on muuttunut. Venäjän sähkömarkkinat ovat normalisoituneet, eli ne ovat alkaneet elää aidon markkinaehtoisesti. Ajoittain sähkö on maksanut enemmän kuin Suomessa, mikä on saanut Inter Rao -sähköyhtiön uusimaan Viipurin sähköaseman neljä tasavirtalinkkiä. Niistä ensimmäinen menee uusiksi ensi vuonna, joten sähkönmyynti Venäjälle on alkuun melko vähäistä.

Pohjoismaiden ja Venäjän sähköjärjestelmien yhdistäminen ei onnistu suoralla johdolla, koska vaihtovirtajännite vaihtelee niissä eri tahtiin. Siksi väliin tarvitaan eräänlaiseksi sydämentahdistajaksi tasavirtalinkki, jolla vaihtovirta muutetaan tasavirraksi ja sitten takaisin vaihtovirraksi.

Hanke osoittaa, että Venäjä haluaa sähkömarkkinoilla aktiiviseksi toimijaksi, joka noudattaa markkinoiden pelisääntöjä. Pelko siitä, että Venäjä käyttää energiaa rangaistus- tai kiristyskeinona, elää silti vahvana Keski-Euroopassa. Suomi voisi todistaa pitkällä kokemuksellaan, että pelko on aivan turha.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Aikuisen Isis-väen paluuta ei pidä edistää

Mayn ero ei riitä avaamaan brexit-umpisolmua

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.