Venäjä on mahdollisuus

Euroopan unionilla on valtavat mahdollisuudet hyötyä Venäjän läheisyydestä. Kaikkein optimistisimpiin odotuksiin nähden kehitys on ollut kuitenkin hiljaista. Rajojen länsipuolella meidän on syytä muuttaa totuttua lähestymistapaamme. EU:n pitää tuoda lisäarvoa Venäjälle, mikäli aiomme vahvistaa keskinäistä liiketoimintaamme.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin vieraili kevään lopulla Lappeenrannassa. Hän tuumasi siellä osuvasti, että venäläiset suhtautuvat suomalaisiin samoin kuin mekin heihin. Kaiken toiminnan EU:n ja Venäjän välillä pitää siis perustua siihen, että molemmat osapuolet hyötyvät.

Liiketoiminnan mahdollisuuksista puhuttaessa on viime vuosina korostettu innovaatioiden merkitystä. Olen pohtinut sitä, kuinka politiikalla pystytään tukemaan näitä talouskasvun kannalta keskeisiä innovaatioita. Innovaatioita ei nimittäin voi ohjailla politiikalla. Innovaatiot syntyvät, minne syntyvät, ja se on keskeinen osa niiden luonnetta ja ainutlaatuisuutta.

Politiikan tarkoitus on luoda sellainen yhteiskunnallinen toimintaympäristö, joka sallii ja yhtä aikaa tukee innovaatioiden kaupallistamista. Tästä palautuu tulojen muodossa hyvinvointia yhteiskunnalle.

Innovaatio kalskahtaa sanana hienolta ja tuntuu käsitteenä hyvin arjelle vieraalta. Tämä ajatusmalli pitää murtaa, sillä innovaatio ei aina ole monimutkaista tutkimusta ja pitkälle vietyä tuotekehitystä. Kun tuote tai palvelu syntyy tarpeeseen, se on innovaatio.

Innovaatiopolitiikan korostamisessa on kyse yhteiskunnan kokonaisvaltaisesta muutoksesta. Olemme siirtymässä tietoyhteiskunnasta innovaatioyhteiskuntaan. Muutos on looginen; mitä teemme tiedolla, jos emme sovella sitä?

Innovaatioiden saavuttamiseksi tarvitsemme kuitenkin kumppanuutta ja koordinaatiota kaikilla tasoilla, EU:ssa, kansallisesti, alueilla sekä kansainvälisesti. Näistä tasoista korostaisin itse erityisesti paikallista tasoa. Innovaatiot eivät tapahdu erityisesti Suomessa, Venäjällä tai EU:ssa, ne tapahtuvat paikallisesti.

Uskon, että Venäjä tarjoaa erityisesti meille suomalaisille valtavat taloudelliset mahdollisuudet hyvinkin arkisissa innovaatioissa. Jotta pääsemme itäisille markkinoille, tarvitsemme kuitenkin oppimista ja koulutusta esimerkiksi Venäjän kulttuurista.

Liiketoiminnan yhdistäminen raja-alueilla vaatii myös lainsäädännön tuntemusta ja bisnestä edistäviä hankkeita. Lisäksi liiketoiminnan rajattomuus edellyttää yritysten toimintaympäristön tuntemista.

Politiikan tehtävälistaan kuuluu esimerkiksi lainsäädännön kehittäminen innovaatioita tukevaksi. Myös tekninen säännöstö pitää harmonisoida Venäjän ja EU:n välillä. Yhteistyön innovaatiopolitiikassa on oltava prioriteetti EU:n ja Venäjän välisessä kumppanuudessa.

Viisumivapauden asteittaisen etenemisen on löydyttävä agendaltamme, sillä se edesauttaisi myös palvelujen kehittymistä ja laajentaisi tärkeimpänä arkisten innovaatioiden jalansijaa meidän raja-alueillamme.

Uskon, että sillä on merkitystä, mikäli haluamme hyötyä venäläisten kulutuspotentiaalista.

Kirjoittaja on europarlamentaarikko (kesk.) ja Euroopan parlamentin aluekehitysvaliokunnan jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.