Venäjä pelaa valuutalla lisää aikaa sotimiseen

Öljy halpenee ja rupla heikkenee. Keskiviikkona Venäjän keskuspankin varapääjohtaja ilmoitti ruplan päivittäisten tukiostojen rajaamisen 350 miljoonaan dollariin. Perjantaina keskuspankki lupasi estää ruplan romahtamisen. Käytännössä rupla kelluu.

Vaikka öljyn halpeneminen tekee pahaa suurelle öljyntuottajamaalle, ruplan heikkeneminen on sen sijaan lyhyellä tähtäimellä Venäjälle hyvä asia. Nordean analyytikon Sanna Kurrosen mukaan se merkitsee sitä, että vaikka öljyn tynnyrihinta on romahtanut 108 dollarista 83 dollariin, mustan kullan ruplahinta on pysynyt jokseenkin ennallaan. Siitä puolestaan seuraa, että valtion budjetti näyttää olevan tasapainossa.

Normaalioloissa yli viidenneksen devalvoituminen nyrjäyttäisi kauppataseen miinukselle ja saisi kuluttajat napisemaan tuontituotteiden kallistumista. On mahdollista, ettei niin käy nyt ainakaan lyhyellä tähtäimellä.

Etenkin Ukrainan kriisin vallitessa valtiojohdon on vaivatonta motivoida kansalaisia käynnistämään kotimaista tuotantoa ja käyttämään kotimaisia tuotteita ulkomaisten tuotteiden sijasta. Valuuttakurssipolitiikka toimii siten omintakeisella tavalla teollistamispolitiikan välineenä.

Oman teollisuuden rakentamiseen Venäjää ajaa se tosiasia, että energiantuotannon kasvattamisen mahdollisuudet ovat rajalliset ja se, että energiavarat itsessään ovat rajalliset. Niiden varaan ei minkään valtion ole viisasta rakentaa olemassaolonsa taloudellista perustaa. Energian osuus Venäjän viennistä on noin kaksi kolmasosaa.

Tuontituotteiden hinnannousua on mahdollista selittää länsimaiden pakotepolitiikalla. Julkaistut haastattelut niin Pietarin kuin Moskovan kaduilta todistavat kansalaisten ottaneen pakotevaikutukset tyynesti ja taistelutahtoisesti vastaan. Valtiojohto ruokkii taistelutahtoa kehittelemällä salaliittoteorioita jopa öljyn maailmanmarkkinahinnan manipuloinnista.

Suomen viennille ruplan heikkeneminen tietää lisää vaikeuksia. Tosin esimerkiksi elintarviketeollisuudella ei ole juuri ollut asiaa Venäjälle maan asettamien vastapakotteiden vuoksi.

Ukraina kertoi perjantaina, että venäläisiä panssariajoneuvoja on vyörynyt rajan yli. Vaikka riippumattomat lähteet eivät voineet vahvistaa tietoa, Ukrainan valuutta painui surkeisiin lukemiin dollariin. Ukrainan valuuttareservit ovat pian huvenneet kymmenen vuoden takaiselle tasolle.

Venäjä ajaa Ukrainaa taloudellisesti polvilleen. Heikosta ja velkaisesta EU:sta ei näytä olevan naapurilleen apua. Päinvastoin Venäjä-pakotteiden vastaiset äänet voimistuvat EU:ssa.

Valuuttakurssipolitiikasta on tullut Venäjälle tehokas ase Ukrainan kriisissä, koska sillä on mahdollista pelata aikaa. Aika onkin Venäjän pahin vihollinen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel väläytti keskiviikkona Venäjä-pakotteiden laajentamista. Linjaus taitaa olla epämiellyttävyydestään huolimatta aivan oikea. Periksiantamisen tie on nähty.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.