Venäjä sai mitä halusi

Geneven Ukraina-neuvottelujen tulos oli yllättävän positiivinen.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Venäjä haluaa liennyttää räjähdysherkäksi käynyttä tilannetta Itä-Ukrainassa. Geneven Ukraina-sopimus antaisi viitteitä siitä, ettei Venäjäkään näe järkeväksi mennä pidemmälle. Pahimmassa tapauksessa Ukraina voisi ajautua täysimittaiseen ja veriseen sisällissotaan. Etnisesti, poliittisesti ja historiallisesti Ukrainassa kyllä olisi aineksia samankaltaiseen teurastukseen kuin Jugoslaviassa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov lupasi, että kaikki venäläismieliset aseelliset ryhmät riisutaan aseista ja heidän valtaamansa hallintorakennukset palautetaan Ukrainan haltuun. Vastaavasti Ukraina sitoutuu armahtamaan kaikki aseensa luovuttavat mielenosoittajat.

Hallintorakennusten, torien ja katujen tyhjentäminen mielenosoittajista koskee yhtälailla venäläis- kuin länsimielisiäkin, ja sopimuksen toteuttamisen valvonta on määrätty Euroopan yhteistyöjärjestö Etyjin vastuulle.

EU:n, USA:n, Ukrainan ja Venäjän sopimus vaikuttaa päällisin puolin merkittävimmältä onnistumiselta koko kriisin aikana, mutta se ei kuitenkaan ratkaise Ukrainan kohtaloa eikä takaa Venäjän pysyvän liennytyslinjallaan.

Geneven kokouksen seurauksena Kremlin suunnitelma kuitenkin alkaa hahmottua.

Ukrainan ajautuminen sotatantereeksi on edelleen mahdollista.

Samaan aikaan, kun Venäjä osallistui Geneven neuvotteluihin Lavrovin johdolla, Vladimir Putin vakuutti vuosittaisessa televisioesiintymisessään, että Venäjä voi edelleen käyttää asevoimiaan Ukrainassa ellei diplomatia auta.

Lisäksi on olemassa vaara, että Ukrainan tilanne kehittyy huonoon suuntaan, vaikkeivät kriisiin sotkeutuneet ulkopuoliset valtiot niin toivoisi.

Kannattaa muistaa, että Ukrainan väliaikainen hallinto on heikko, Itä- ja Länsi-Ukrainan väliset erot ovat suuria ja valtion kassa on tyhjä. Venäjän ja länsimaiden vetäytyminen konfliktista jättäisi ukrainalaiset selvittelemään välejään keskenään.

EU ja USA ovat jatkaneet sen arvuuttelua, mitkä ovat Venäjän lopulliset päämäärät Ukrainassa.

Putin on puhunut venäjänkielisten turvallisuuden takaamisesta, mutta venäläisten suojeleminen on nähtävä enemmän keinona kuin lopullisena tavoitteena. Sen taustalla ovat suurvaltapoliittiset, puolustukselliset ja taloudelliset tavoitteet.

Krimillä on geopoliittista ja sotilaallista merkitystä, ja kuluneella viikolla Putin sanoikin suoraan, että Naton laajeneminen itään ärsyttää Venäjää.

Yhä selvemmäksi alkaa käydä myös se, ettei Venäjä halua Ukrainasta itselleen muuta kuin Krimin, jonka se on jo ottanut, sekä vaikutusvaltaa Itä-Ukrainassa. Venäjän ole mitään järkeä haluta Ukrainaa itselleen. Köyhä ja velkainen maa, jonka teollisuuden ja talouden infra on hyvin alkeellinen, on äärimmäisen kallis nostaa jaloilleen.

Nyt kysymys näyttäisikin olevan siitä, miten Ukrainan asiat järjestetään.

Putin on taitavasti valjastanut kansainvälisen yhteisön ratkaisemaan Ukrainan kohtalon–mutta Venäjää kuunnellen.

Vielä muutama kuukausi sitten Venäjän sananvalta Ukrainan suhteen oli huomattavan paljon vähäisempää.

Putin aikoo estää Naton laajenemisen yhtään pidemmälle itään. Hän pyrkii varmistamaan myös sen, ettei Ukraina myöhemminkään haikaile Naton jäseneksi.

Sen lisäksi Venäjä haluaa, että EU ja USA osallistuvat taloudellisesti konkurssikypsän Ukrainan auttamiseen. Ei olisi ollenkaan hullumpaa, että Ukraina saisi tukipaketin, jonka turvin se pystyisi maksamaan vaikkapa kaasulaskunsa Venäjälle.

Venäjä vaikuttaa tällä hetkellä Ukrainan kriisin suurimmalta voittajalta. Se on saanut käytännössä kaiken mitä on kehdannut pyytää. Sen asema Krimillä ja sitä kautta maailmanpolitiikassa on vahvempi kuin aikoihin. Tämä selittänee suurimmaksi osaksi Geneven kokouksen tulokset.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.