Venäjä yllätti taas

Pitkä kiista puutulleista on pannut suomalaisten ja venäläisten suhteet kovalle koetukselle viime vuosina. Tuli ehti tehdä työnsä, kun suuri itäinen naapuri antoi armon käydä oikeudessa ja lykkäsi ankarien tullimaksujen käyttöönottoa.

Olisi luullut, että soutaminen ja huopaaminen puutulleista olisi opettanut jotakin Venäjän nykyiselle johdolle ja etenkin sen tullille. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, vaan naapuri on yllättänyt uudelleen suomalaiset ikävällä tavalla.

Yksipuolisesti laaditut uudet tullimääräykset romahduttavat venäläisturistien kaupankäynnin Suomessa, kun paluumatkalla saa viedä tullitta vain rajoitetun määrän pientä tavaraa. Tullimaksut maksamalla voi hankkia viemisiksi isompaakin, mutta taksat on nostettu niin korkealle, että ostokset pitää jättää kotimaahan. Venäläisten ohella nämä koventuneet tullimaksut koskevat myös valkovenäläisiä ja kazakstanilaisia.

Venäjällä on aikomus liittyä vähin erin kansainvälisen vapaakauppaliiton WTO:n jäseneksi. Maan tulliviranomaisten uusimmat toimet todistavat kuitenkin aivan päinvastaisesta käytännön toiminnasta. Venäläisturistien ostosmatkailua hillitsevät rajoitukset purevat Suomessa erityisesti itärajan kaupallisissa keskuksissa Etelä-Karjalasta Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen. Monelle näiden maakuntien kauppiaalle ostohaluiset venäläisasiakkaat ovat suoranainen elinehto.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.