Venäjän kanssa on yritettävä pysyä väleissä

Venäjään liittyviä turvallisuusuhkia koskevan asiantuntijaraportin mukaan Suomi joutuu jatkossakin luovimaan taitavasti suhteessa suureen naapuriinsa.

Tiettyä ennustettavuutta lupaa se, että asiantuntijat pitävät eri vaihtoehdoista todennäköisimpänä Venäjän nykykehityksen jatkumista jokseenkin ennallaan. Huolestuttava puoli arviossa on, että suurvallan nykylinja johtanee omalla painollaan jännitteiden lisääntymiseen kahdenvälisissä suhteissa.

Raportissa pohditaan myös Venäjän kannalta suotuisampaa ja heikompaa kehityslinjaa sekä mahdollista, joskin epätodennäköistä hajaannusta. Kaikissa tulevaisuuskuvissa Suomelle olisi luvassa jonkinasteisia vaikeuksia.

Venäjän ja Suomen viestintä jatkuu kaksijakoisena. Virallisissa suhteissa toistellaan jo Neuvostoliiton ajoilta periytyvää ystävyyspuhuntaa. Ikävistä tuntemuksistaan Venäjä ilmoittaa epäsuorasti, esimerkiksi lapsikriisien tai itärajan hankaluuksien muodossa. Hyvän naapuruuden vakuuttelu on sinänsä myönteistä, sillä muiden Pohjoismaiden ja Baltianmaiden suuntaan Venäjä viestii tylymmin.

Suomen Nato-yhteyksiä ei katsota Kremlissä hyvällä. Venäjä näkee kansainvälisen politiikan ensisijaisesti kilpailuna ja turvallisuuden vastaavasti nollasummapelinä. Näin ollen se katsoo hyötyvänsä läntisten yhteistyörakenteiden hajottamisesta ja on saavuttanut hankkeessaan myös menestystä.

Suurvallan monista ongelmista, kuten heikosta talouskasvusta ja väestökehityksestä huolimatta presidentti Vladimir Putinin valta ei ole vakavasti uhattuna. EU:n ja USA:n talouspakotteet eivät ole juuri horjuttaneet Putinia, eikä talousromahdusta ole odotettavissa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jätevesiasetusmummo

Uusi mahdollisuus eläinlaille

Turvallisuusympäristön muutos yllättää jatkuvasti

Varusmiesten päiväraha on jäänyt jälkeen

Asema ja varallisuus hyvinvointivaltiossa

Silmät on siniset

Hallituksella ei riittänyt tarmoa sokeriveroon

Pula eläkkeiden maksajista yltyy vuosi vuodelta

Vaalipölyä

Rumaa ja ei niin kaunista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.