Venäjän kanssa on yritettävä pysyä väleissä

Venäjään liittyviä turvallisuusuhkia koskevan asiantuntijaraportin mukaan Suomi joutuu jatkossakin luovimaan taitavasti suhteessa suureen naapuriinsa.

Tiettyä ennustettavuutta lupaa se, että asiantuntijat pitävät eri vaihtoehdoista todennäköisimpänä Venäjän nykykehityksen jatkumista jokseenkin ennallaan. Huolestuttava puoli arviossa on, että suurvallan nykylinja johtanee omalla painollaan jännitteiden lisääntymiseen kahdenvälisissä suhteissa.

Raportissa pohditaan myös Venäjän kannalta suotuisampaa ja heikompaa kehityslinjaa sekä mahdollista, joskin epätodennäköistä hajaannusta. Kaikissa tulevaisuuskuvissa Suomelle olisi luvassa jonkinasteisia vaikeuksia.

Venäjän ja Suomen viestintä jatkuu kaksijakoisena. Virallisissa suhteissa toistellaan jo Neuvostoliiton ajoilta periytyvää ystävyyspuhuntaa. Ikävistä tuntemuksistaan Venäjä ilmoittaa epäsuorasti, esimerkiksi lapsikriisien tai itärajan hankaluuksien muodossa. Hyvän naapuruuden vakuuttelu on sinänsä myönteistä, sillä muiden Pohjoismaiden ja Baltianmaiden suuntaan Venäjä viestii tylymmin.

Suomen Nato-yhteyksiä ei katsota Kremlissä hyvällä. Venäjä näkee kansainvälisen politiikan ensisijaisesti kilpailuna ja turvallisuuden vastaavasti nollasummapelinä. Näin ollen se katsoo hyötyvänsä läntisten yhteistyörakenteiden hajottamisesta ja on saavuttanut hankkeessaan myös menestystä.

Suurvallan monista ongelmista, kuten heikosta talouskasvusta ja väestökehityksestä huolimatta presidentti Vladimir Putinin valta ei ole vakavasti uhattuna. EU:n ja USA:n talouspakotteet eivät ole juuri horjuttaneet Putinia, eikä talousromahdusta ole odotettavissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Sitran hallintoneuvosto visaisen valinnan edessä

Tietokoneen naispioneerit

Internetin flunssa

Työllisyystoimet mittaavat hallituksen onnistumista

Pienetkin askeleet ovat tärkeitä Ukrainan kriisissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.