Venäjän peli saattaa johtaa Suomen painostukseen

Venäjä on nyt ohjaillut huolellisesti viikon ajan paksuniskaisia miehiä, jotka ovat tehneet Itä-Ukrainassa kaikenlaista horjuttaakseen Ukrainan väliaikaishallintoa.

Osa joukoista on aseistautuneita. Venäläismieliset miehet ovat vallanneet hallituksen rakennuksia Donetskissa, Luhanskissa ja Harkovassa. On ollut väkivaltaisia yhteenottoja. On kuultu itsenäisyysvaatimuksia ja toiveita Venäjän avusta.

Ukrainalaisten mielialaa Venäjä laski jo viime viikolla ilmoittamalla kahdesta kaasun hinnankorotuksesta, jotka lähes kaksinkertaistivat kaasun hinnan.

Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov uhkasi hallintorakennusten venäläismielisiä valtaajia voimatoimilla, elleivät valtaajat antaudu perjantaina keskipäivään mennessä. Mitään rynnäköitä ei kuitenkaan tapahtunut. Ilmeisesti ukrainalaiset laskivat Venäjän vain härnäävän ukrainalaisia ampumaan ensin, mikä olisi sitten hyvä syy vyöryttää isot määrät sotilaallisia joukkoja Venäjältä rajan yli Itä-Ukrainaan.

Viikolla kuulluista Venäjän lausunnoista absurdein taisi olla se, jossa Venäjä varoitti Ukrainaa sisällissodasta. Laajamittaisia levottomuuksia ei ole Venäjän yllytystoimista huolimatta nähty. Suomen Tietotoimisto kertoi keskiviikkona protestien jääneen laimeiksi ja rajallisiksi, eikä kansannoususta ole ollut puhettakaan.

Yksi outo episodi oli, kun presidentti Vladimir Putin lähetti torstaina kirjeen 18 Euroopan maan päämiehelle. Siinä hän varoitti, että maakaasutoimitukset Eurooppaan saattavat vähetä ja Ukrainaan loppua. Hän myös vaati 1,6 miljardia euroa Ukrainan maakaasuvelasta. Perjantaina sama mies kuitenkin ilmoitti Venäjän jatkavan maakaasutoimituksia sopimusten mukaisesti.

Sodan uhka peittää tällä hetkellä alleen sen tosiasian, että Ukraina on konkurssikypsä ja pahasti korruptoitunut maa, jonka asukkailla ei ole varaa mihinkään ja työttömyys lisääntyy jatkuvasti. Venäjä puolestaan on kärsinyt taloudellisesti kriisistä, mikä voi selittää Putinin lausuntoja.

EU:n, Yhdysvaltojen, Venäjän ja Ukrainan edustajat kokoontuvat pohtimaan Ukrainan tilannetta torstaina Genevessä.

Yhdysvallat ei odota kokoontumiselta paljoakaan. Venäjä toimii kuin nurkkaan ahdistettu peto, joka suhtautuu suurella epäluulolla kaikki lähestymisyrityksiin. Sellaisen kanssa on vaikea neuvotella. Toisaalta Venäjä on on varmasti laskenut monta siirtoa eteenpäin ja siirtoihin kuuluu antaa välillä periksi ja välillä edetä. Nyt Venäjä voi lukea voitokseen esimerkiksi sen, että pääministeri Arseni Jatsenjuk lupasi jo muutoksia Ukrainan perustuslakiin.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) Yle TV1:n Ykkösaamulle lausuma myönteinen Nato-kanta oli paljastava, vaikka hän korostikin ettei turvallisuusuhkaa ole. Pääministeri sanoi kantansa tarkoittavan muun muassa oman puolustuksen hoitamista niin, ”ettemme koskaan ajaudu yksin pienenä maana painostuksen alle”. Siitä voi päätellä, että painostuksen uhkaa on näköpiirissä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.