Venäjän urheilu ei pääse irti suhmuroinnista

Maailman antidopingtoimisto Wada päätti odotetusti Venäjän sulkemisesta arvokisoista neljäksi vuodeksi. Suurvallan huippu-urheilun lähihistorian valossa voidaan puhua enemmän synkästä jatkokertomuksesta kuin uutispommista.

Valtiojohtoisesta dopingohjelmasta kiinni jäänyt Venäjä oli sivussa jo vuoden 2016 ja 2018 kesä- ja talviolympialaisista. Nyt pannaan tulee taas olympiadi lisää. Puhtaiksi todetut venäläiset saanevat edellisten olympialaisten tapaan osallistua, mutta ilman kansallistunnuksia. Myös vielä tulevien jalkapallon EM-kisojen pelit Venäjällä todennäköisesti järjestetään.

Vyyhti alkoi purkautua vuonna 2015, kun Moskovan antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov oli paljastanut näytteiden järjestelmällisen manipuloinnin. Wadan selvitykset vahvistivat väitteet pääosin oikeiksi. Alkuvuodesta Wada havaitsi, että sama meno jatkuu Moskovan laboratoriossa. Aiempi skandaali ei saanut Venäjää muuttamaan käytäntöjään vaan yrittämään samaa vilunkia paremmalla onnella. Testitietojen väärentämisyritykset olivat jälleen tökeröitä.

Presidentti Vladimir Putin on pyrkinyt luomaan urheilusta propaganda-asetta ja maa on onnistunutkin suurkisojen järjestäjänä. Yliyrittäminen on kuitenkin kääntynyt itseään vastaan. Putinin liiallinen mielenkiinto estää toimintakulttuurin aidon muutoksen.

Venäjän urheilupropagandassa onkin nähtävissä huolestuttava käänne sisäänpäin. Muun maailman mielipiteistä ei edes välitetä, kun dopingrangaistukset käännetään marttyyrikertomukseksi, jossa länsimaat jälleen vainoavat syytöntä Venäjää. Ei ole odotettavissa, että maan urheilu vielä hetkeen puhdistuisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.