Venäläisten sydämet voitetaan palvelemalla

Venäjän ruplan kurssi on noussut hieman maaliskuisen pohjan jälkeen, ja se näkyy positiivisina odotuksina sekä matkailussa että kaupankäynnissä. Paluu entiseen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä.

Majoitustilastojen mukaan venäläisten matkailijoiden määrä putosi alkuvuonna paikoin jopa viidenneksen edelliseen kevääseen verrattuna. Kaakkois-Suomessa taxfree-ostosten arvosta leikkautui puolestaan melkein kolmannes.

Suomeen myönnettyjen viisumien määrässä pudotus on lievempi, mutta selvä. Pietarin pääkonsulaatti kirjoitti viisumeja tammi–toukokuussa 14 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden 2013 ennätystä ei rikota aivan heti – tuolloin Venäjältä myönnettiin Suomeen 1,55 miljoonaa viisumia. Suuri osa niistä mahdollisti matkustamisen maahamme useita kertoja peräkkäin.

Venäläisten aiempaa laimeampi kiinnostus Suomea kohtaan johtuu sekä rahasta että politiikasta. Ruplan arvosta suli viime syksyn jälkeen enimmillään melkein neljännes, ja muutoinkin epävarman talouden oloissa Suomesta tuli äkkiä kallis maa. Lännen ja Venäjän välien kiristyminen on puolestaan vaikuttanut ilmapiiriin yleisemmällä tasolla.

Tällä hetkellä kukaan ei kykene tarkkaan ennustamaan, miten venäläisten matkustaminen Suomeen lähitulevaisuudessa kehittyy. Esimerkiksi Tahkolla tuntuma kuitenkin on, ettei viime kesien tasoon nyt ylletä. Kanta-asiakkaat tulevat vuodesta toiseen uudelleen, mutta satunnaisten matkailijoiden määrä ailahtelee yleisten suhdanteiden mukana.

Savon matkailuelinkeinon onneksi matka itärajalta tänne on sen verran pitkä, että päiväkävijöiden ja puhtaasti ostoksiin keskittyvän turismin määrä on niukka. Venäläiset tulevat Pohjois- ja Etelä- Savoon viipymään ja viihtymään.

Tutkimusten mukaan venäläiset asiakkaat arvostavat Suomessa luontoa, siisteyttä ja turvallisuutta. Hintatason pitää olla kohdallaan, mutta sitäkin enemmän palautteessa korostuu palvelun laatu.

Hidas, töykeä ja joustamaton palvelu kohtelu karkottaa asiakkaat kansallisuudesta riippumatta. Nopeus, iloinen ystävällisyys ja kyky säätää palvelun sisältöä asiakkaan henkilökohtaisten toiveiden mukaan kirvoittaa kiitokset ja tuo lisää kauppaa.

Myös kielitaito on osoittautunut myynnin kannalta keskeiseksi. Jos
asiakasta voidaan palvella hänen omalla äidinkielellään, tarjonnasta voi kertoa tarkemmin, ja esittely johtaa varmemmin ostopäätökseen.

Todennäköisesti venäläiset käyttäisivätkin Savon palveluja ja erilaisia aktiviteetteja enemmän, jos he tietäisivät niistä paremmin. Hiljainen erämaalomailu ei jaksa kiinnostaa venäläistä kovin montaa päivää, vaan erilaista tekemistä pitää olla paljon.

Suomalaisten ei tarvitse rakastaa kaikkia ulkomaalaisia. Kaikkia kohtaan voi kuitenkin olla kohtelias ja myönteinen.

Matkailussa kannattaa aina muistaa, että ne venäläiset, jotka tulevat Suomeen, pitävät Suomesta paljon. Heidän asenteensa on jo valmiiksi kohdallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppimisen paikkoja ja paikkoja oppia Kuopiossa

Vuosia kestänyt vatkaus vietävä päätökseen

Niinistö käy etänä Suonenjoella

Talouden rakenteita on viimein remontoitava

Keskusta tarvitsisi heti uuden johtajan

Puhuuko ministeri munakkaan vatkauksesta vai koronasta?

Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.