Venäläisten toimintatavat särkevät luottamusta

Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti torstaina asiakirjoja, joiden perusteella näyttää aivan selvältä, että Fennovoiman uudeksi kotimaiseksi omistajaksi äskettäin esittäytynyt kroatialainen Migrit Solarna Energija on täydellisesti venäläisohjauksessa.

Migrit Solarna Energija on ilmoittanut oman 150 miljoonan euron rahoitussitoumuksensa ainoaksi mahdolliseksi rahoittajaksi Sberbank Europen, joka on kokonaan venäläisen Sberbank Russian omistama. Tosin Sberbank Europekin on ilmoittanut vasta olevansa alustavasti kiinnostunut rahoittamaan hanketta.

Lännen Median äskettäin haastattelema Migrit Solarna Energijan toinen omistaja Grigory Edel kertoi rahoituksen tulevan ”pääosin eurooppalaisilta pankeilta”. Puhe oli siis puppua. Sekään ei pitänyt paikkaansa, että kroatialainen Grigory Edel olisi luopunut Venäjän kansalaisuudestaan. Yrityksen toinenkin omistaja on kroatialaisvenäläinen.

Näyttää siis vahvasti siltä, että 60 prosentin vaatimus kotimaisesta omistuksesta ei toteudu ja hanke kaatuu.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on kuitenkin yhä kova halu edistää Fennovoiman hanketta. Oikeusoppineet ovat kertoneet elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk.), että harkinta-aikana ennen valtioneuvoston istuntoa mukaan voi yhä tulla ”olennaisia kotimaisia omistajia”. Takaovi on toisin sanoen vielä auki Fortumille.

Ministeriön veto voi olla tietysti ihan vilpitön kutsu Fortumille, mutta se näyttää myös vastaukselta venäläisille, jotka ovat lyöneet jarruja Fortumin vesivoimalahaaveille Luoteis-Venäjällä. Koplaus meni niin, että Fortum tulee omistajaksi Pyhäjoen ydinvoimalahankkeeseen, jos se saa järjestelyn seurauksena 75 prosentin osuuden venäläisestä 40 vesivoimalaa omistavasta yhtiöstä. Asian piti olla selvä, mutta yhtäkkiä se ei ollutkaan ja kuin tyhjästä koplauksen tilalle ilmestyi kroatialaisyhtiö.

Venäjän mukanaolo hankkeessa on ongelmallista, koska Venäjä on erilaisten talouspakotteiden kohteena Ukrainan kriisin lietsomisen ja Krimin niemimaan röyhkeän valtauksen takia.

Venäjä on uponnut pakotteiden ja vastapakotteiden suohon, mikä on aiheuttanut pulmia monille yrityksille ja Venäjän taloudelle. Öljyn halpuus on heikentänyt maan taloustilannetta entisestään.

Maailmantaloudessa Venäjä on pieni tekijä etenkin siihen nähden, minkä kokoinen se luonnonvarojensa puolesta voisi olla. Se on niin pieni tekijä, ettei se pitkän päälle pärjää ilman monipuolisia ja toimivia taloussuhteita. Viime kuukausina Venäjä on etsinyt ystäviä kehittyvistä maista.

Venäläiset eivät ole vielä oivaltaneet, että heidän poukkoileva tapansa toimia särkee väistämättä luottamusta, joka on kansainvälisessä kaupan ja politiikan kanssakäymisessä rahaakin merkityksellisempää pääomaa.

Kreikka on sen viime päivien tapahtumien seurauksena ymmärtänyt – mutta kovin myöhään. On vain ajan kysymys, milloin sama ymmärrys tavoittaa Venäjän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.