Venyy ja paukkuu

Suojelupoliisi ei yllätä. Supo ilmoitti tiistaina, että se aikoo valittaa Helsingin hallinto-oikeuden kesäkuun lopulla antamasta päätöksestä, jonka mukaan kopio niin sanotusta Tiitisen listasta on annettava sitä pyytäneelle Nelosen uutisten toimittajalle.

Supon mukaan on tärkeää, että listan luovuttamista koskeva ratkaisu on tehtävä ylimmällä mahdollisella tasolla. Ratkaisijaksi joutuu korkein hallinto-oikeus (KHO). Supo valmistelee parhaillaan valituskirjelmää, joka toimitetaan KHO:lle ennen valitusajan umpeutumista. Aikaa on runsas viikko.

Supon päällikön Ilkka Salmen mukaan hänen johtamansa laitoksen toiminnan keskeinen edellytys on, että Suomea pidetään luotettavana yhteistyökumppanina kansainvälisessä tiedustelutiedon vaihdossa. Salmen mukaan Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisusta valitetaan, koska "en haluaisi testata luottamustamme tai mahdollisuuksiamme hoitaa valtion turvallisuutta koskevaa tehtäväämme ilman huolellisesti harkittuja ja arvovaltaisia päätöksiä".

Lausunto on heikosti muotoiltu, koska se antaa ymmärtää, ettei Salmi pidä Helsingin hallinto-oikeuden päätöstä huolellisesti harkittuna tai arvovaltaisena. Toivottavasti hän ei kuitenkaan tarkoita sitä.

Joka tapauksessa kiista Tiitisen listasta jatkuu edelleen. Aikaisemmin niin Helsingin hallinto-oikeus kuin KHO:kin ovat kertaalleen evänneet toisen toimittajan pyynnön saada kopio listasta. Kesäkuussa annettiin uusi ratkaisu. Sitä perusteltiin muun muassa sillä, että luettelo liittyy jo kartalta poistuneeseen DDR:ään.

Olemme samaa mieltä Helsingin hallinto-oikeuden kanssa. Tiitisen lista on julkinen asiakirja. Kokonaan eri asia on, pitäisikö sillä olevia nimiä julkistaa tiedotusvälineissä. Sitä ei ole vielä voitu harkita.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.