Verinen Meksiko

Meksikon huumesodassa oli jälleen musta viikonvaihde. Väkivaltaisuudet vaativat kymmenien ihmisten hengen. Vuoden 2006 jälkeen huumekahinoissa on menehtynyt noin 28 000 ihmistä. Veriteoille ei näy loppua.

Maan johto pohtii jo, pitäisikö huumeiden käyttö sallia.

MEKSIKO on siitä harvinainen valtio, että siellä rikollisorganisaatiot ovat haastaneet avoimesti laillisen yhteiskunnan. Huumeparonien johtamat jengit ovat järjestäytyneitä ja erittäin hyvin varusteltuja. Niillä on ennen kaikkea rahaa ja sitä myöten valtaa.

Meksikon väestöstä merkittävä osa on köyhiä ihmisiä, jotka tanssivat mieluummin rikollisten kuin presidentti Felipe Calderonin pillin tahdissa. Vaikka kansa yrittänytkin katsoa väkivaltaa vain sivusta, paljon viattomia sivullisia on tapettu. Iskuissa on kuollut runsaasti myös lapsia.

Huumesodassa kaikki keinot ovat sallittuja. Mitä raaempaa väkivalta on, sitä vahvemmin valta säilyy rikollisilla. Raportit kertovat päättömistä ruumiista ja hirvittävistä kidutuksista. Osa uhreista on käsitelty syövyttämillä hapoilla. Ihmisiä ei ole pelkästään murhattu. Heidät on teurastettu.

Rikolliset eivät odottele turvallisuusjoukkojen ratsioita, vaan he iskevät ensin. Sodassa on kuollut tuhansia poliiseja ja sotilaita.

YHDYSVALTOJEN rooli Meksikon rajanaapurina hämmästyttää. Miksi maailman ainoa supervalta ei kykene lopettamaan avointa sotaa, joka heijastuu sen omalle maaperälle monin eri tavoin?

USA myönsi Meksikolle huumeiden vastaiseen sotaan yli 150 miljoonan euron suuruisen apupaketin presidentti George W. Bushin aikakauden lopulla. Rahat oli tarkoitettu helikoptereihin, valvontalaitteisiin ja huumekoiriin. Niillä myös rahoitetaan poliisien ja rajavalvojien koulutusta.

Jenkkiapu on kuin hyttysen pistos verrattuna kansainvälisessä huumekaupassa liikkuvaan rahaan. Rikollista rahaa käytetään Meksikossa myös paikallisten viranomaisten ja rajavalvojien lahjontaan.

Calderon ja hänen turvallisuusjoukkonsa eivät yksin pysty nujertamaan rikollisjengejä. Ne ovat ajaneet presidentin jo niin tukalaan asemaan, että hän ainakin kuuntelee edeltäjänsä Vicente Foxin vaatimuksia huumeiden tuotannon, myynnin ja jakelun laillistamisesta.

FOXIN esittämät näkemykset eivät sinänsä ole uusia. Maailmalla on valtioita, joissa huumelait ovat varsin sallivia. Lievien huumeiden käyttöä ei ole kriminalisoitu eikä kovien huumeiden hallussa pitäminen johda vakaviin oikeudellisiin seuraamuksiin, jos määrät ovat pieniä.

Huumeiden vapauttamista vaativat perustelevat näkemyksiään sillä, että laillinen kauppa kaataisi rikollisjengien talouden. Jos kapakan tiskiltä saisi laillisesti kokaa kuin keppanaa, humausaineiden salakuljetus ja myynti kävisi nykymuodossaan kannattamattomaksi. Tämän tyyppinen ajattelumalli ei ole vieras Suomessakaan. On tahoja, joiden mielestä lievä huumausaine on "terveellisempi" kuin alkoholi.

Suomi on onneksi niin pieni maa, ettei meillä asioita tarvitse ajatella samalla tavalla kuin esimerkiksi Meksikossa, Kolumbiassa ja useissa muissa huumevaltioissa.

VÄHEMMÄLLE pohdinnalle Meksikon verilöylyjen aikana on jäänyt valtioiden sallima tai jopa johtama huumerikollisuus.

Mitä tapahtuu esimerkiksi Kultaisessa kolmiossa Thaimaan, Myanmarin ja Laosin rajalla? Tuolla vuoristoalueella viljellään valtavia määriä oopiumiunikkoa. Sieltä virtaa maailman markkinoille oopiumia ja puhdistettua morfiinia. Ovatko alueen valtiot sekaantuneet huumekauppaan? Onko huumeraha osalle näistä maissa jopa suurin tulonlähde ja elinehto?

Maailman suurin oopiumiunikon viljelijä ja heroiinin tuottaja Afganistan on tuon tuosta maailman polttopisteessä. Vähemmälle julkisuudelle jää, kuinka sen naapurimaat suhtautuvat tuottoisaan huumeiden salakuljetukseen. Onko esimerkiksi Venäjällä roolia tässä ketjussa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.