Verkko valtiolle

Euroopan unionin määräyksestä suomalaiset sähköntuottajat, Fortum etunenässä, eivät voi omistaa tulevaisuudessa Fingridiksi ristittyä sähkön jakeluverkostoa.

Kuluttajain maksamasta sähkön hinnasta sähkönsiirron osuus on nyt noin puolet, joten kysymys on erittäin merkittävästä liiketoiminnasta, joten halukkaista Fingridin ostajista ei ole pulaa.

Huonoinakin aikoina energiabisnes on parasta bisnestä, koska elinkeinoelämä ja tavallinen kansa eivät yksinkertaisesti tule toimeen ilman sähköä.

Kun Fingridillä on käytännössä monopoli sähkönjakeluun ja kun siirtomaksu on pakollinen kaikille, on yhteiskunnallisesti viisainta ottaa verkko valtion omistukseen. Yksityistä pääomaa ei pidä päästää rahastamaan suljetuille markkinoille, vaan sen on hankittava voittonsa vapailla markkinoilla, todellisessa kilpailutilanteessa.

Muissa pohjoismaissa sähkönsiirtoverkko on jo nyt yhteiskunnan omistuksessa, joten Fingridin valtiollistaminen ei olisi edes ideologisesti mitenkään takaperoista toimintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.