Verkko valtiolle

Euroopan unionin määräyksestä suomalaiset sähköntuottajat, Fortum etunenässä, eivät voi omistaa tulevaisuudessa Fingridiksi ristittyä sähkön jakeluverkostoa.

Kuluttajain maksamasta sähkön hinnasta sähkönsiirron osuus on nyt noin puolet, joten kysymys on erittäin merkittävästä liiketoiminnasta, joten halukkaista Fingridin ostajista ei ole pulaa.

Huonoinakin aikoina energiabisnes on parasta bisnestä, koska elinkeinoelämä ja tavallinen kansa eivät yksinkertaisesti tule toimeen ilman sähköä.

Kun Fingridillä on käytännössä monopoli sähkönjakeluun ja kun siirtomaksu on pakollinen kaikille, on yhteiskunnallisesti viisainta ottaa verkko valtion omistukseen. Yksityistä pääomaa ei pidä päästää rahastamaan suljetuille markkinoille, vaan sen on hankittava voittonsa vapailla markkinoilla, todellisessa kilpailutilanteessa.

Muissa pohjoismaissa sähkönsiirtoverkko on jo nyt yhteiskunnan omistuksessa, joten Fingridin valtiollistaminen ei olisi edes ideologisesti mitenkään takaperoista toimintaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.