Verkkoja ei viritetty

Kalastuksen rajoittamisesta Saimaan järvialtaan norppavesillä käytettiin reippaita puheenvuoroja puolesta ja vastaan, ennenkuin verkkokielto astui voimaan huhtikuun puolivälissä. Nyt heinäkuussa, rajoitusten poistuessa on päästy tekemään loppulaskelmaa, miten tiukentuneet määräykset otettiin vastaan eteläisen Savon vesillä.

Tulos on hyvin lohdullinen: valvonnassa tavattiin ainoastaan kaksi kiellettyä verkkokalastajaa. Niistäkin toinen meni kalastajan vanhuuden tiliin, joten todellisia salakalastajia oli vain yksi. Se on vähän. Sen sijaan katiskoilla pyytävät olivat huolimattomampia, sillä peräti joka kolmannen katiskan nielu oli asetusten vastainen.

Intomieliset luonnonsuojelijat epäilivät, etteivät paikalliset kalastajat välittäisi norpan suojelusta. Tehovalvonnan tulokset todistavat nyt aivan päinvastaisesta. Norppavesien rannoilla asuvat ovat yhtä lailla huolissaan "nestorimiikkulaisistaan" kuin betonierämaissaan elävät cityvihreät.

Warkauden Lehden kokoamien tietojen mukaan tänä kesänä on tavattu kuolleena 21 norppaa. Näitten joukossa oli seitsemän vastasyntynyttä kuuttia, jotka olivat menehtyneet heti pesäänsä. Kuutteja syntyi kaikkiaan 52.

Ihmisten asettamista pyydyksistä löydettiin kuolleena kaksi norppaa, toinen katiskasta, toinen verkosta. Katiskakuolema tapahtui rajoitusaikaan, verkkokuolema taas viikko rajoitusten päättymisen jälkeen. Kun tulokset olivat tällaiset, ensi keväänä mennään uuteen kalastuskauteen toivon mukaan jo huomattavasti lauhkeammin mielin kuin mennä keväänä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.