Verkottumisen ja korruption löyhä raja

Kun poliitikot julkisuudessa joutuvat selittelemään omasta vaalirahoituksestaan paljastuneita kiusallisia seikkoja, he usein puolustautuvat puhumalla maan tavasta. Heidän mielestään on ollut normaalia, että vaalityön ulkopuolisia rahoittajia ei paljasteta. On ollut yleisesti hyväksyttyä, että puolueiden tai yksittäisten ehdokkaiden saama ulkopuolinen raha on kierrätetty erilaisten säätiöiden tai sitä varten perustettujen yhdistysten kautta, jolloin rahojen perimmäisiä lähteitä on ollut lähes mahdoton selvittää.

Vaalirahoituksen vyyhtiä on nyt julkisuudessa purettu vuosikausia. On säädetty lakeja, jotka jatkossa velvoittavat puolueet ja poliitikot entistä suurempaan avoimuuteen. Suurin osa maan tapaa noudattaneista ei ole rikkonut lakia. Poliitikkojen kannattaisi silti enemmän pohtia myös oikean ja väärän rajaa, koska sitä ei määrää pelkästään laki.

Muutamaa keskustan ja kokoomuksen kansanedustajaa epäillään lisäksi rikoksista. Poliisi tutkii ovatko kokoomuksen Ilkka Kanerva, Sampsa Kataja ja Marja Tiura syyllistyneet lahjuksen vastaanottamiseen. Keskustan Antti Kaikkosta epäillään lahjuksen antamisesta ja luottamusmiesaseman väärinkäytöstä. Poliisi tutkii myös eräiden entisten kansanedustajien ja sellaiseksi pyrkineiden tekemisiä.

Entisen pääministerin Matti Vanhasen toimintaa selvittää oikeuskansleri. Mahdollisesti syyskuussa selviää, mihin oikeuskansleri päätyy.

Epäiltyinä on myös satoja tuhansia euroja poliitikoille vuoden 2007 eduskuntavaalien alla jakaneen Nova Groupin entisiä johtajia. On ollut ällistyttävää, miten kohtalaisen pieni yritys kykeni joko suoraan tai yhteistyössä muiden liikemiesten kanssa näillä avustuksillaan hankkimaan pääsyn useiden ministereiden ja kansanedustajien pakeille.

Tämä luonnollisesti oli liikemiesten tarkoituskin. Helsingin Sanomat julkaisi keskiviikkona poliisin esitutkintamateriaalista tietoja, joiden mukaan Nova Group suunnitteli myös kuntapäättäjistä ja sijoittajista koostuvaa verkostoa, joka edistäisi yhtiön asioita kunnissa.

Saman esitutkintamateriaalin mukaan tavoitteena oli lisäksi luoda hyvät suhteet kymmeniin tiedotusvälineisiin, jotta niiden toimittajat juttuja tehdessään ottaisivat yhteyttä Novan organisaatioon.

Nova Group ei suinkaan ole ainoa yritys, joka pyrkii rakentamaan toimivat suhteet päättäjiin ja mediaan. Suhdetoiminta ja verkottuminen päättäjien sekä usein myös toimittajien kanssa kuuluvat kaikkien menestyvien yritysten normaaliin toimintaan. Tätä tehdään yritysten omien työntekijöiden voimin, mutta siihen on mahdollista palkata myös alan ammattilaisten apua.

Verkottumisen ja rakenteellisen korruption raja on kuitenkin pidettävä kirkkaana mielessä. Laki säätelee melko tarkasti, millaista kestitystä tai lahjoja virkamiehet saavat ottaa vastaan. Myös kansanedustajien lahjontapykäliä ollaan tiukentamassa. Toimittajien taas on hyvä varjella journalistista riippumattomuuttaan. Oikean ja väärän pohtiminen auttaa siinäkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.