Veroissa pitää ottaa huomioon oheisvaikutukset

Moottoripyörä- ja veneverot liittyivät keskiviikkona pitkään listaan päätöksiä, joista Juha Sipilän (kesk.) hallitus luopuu. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho täsmensi, ettei mitään tarvitse perua, kun jätetään vain huonot päätökset tekemättä.

Semantiikasta riippumatta kaava on tullut tutuksi hoitajamitoituskiistasta liikenneuudistuksen romahdukseen. Torsoiksi jääneitä lakihankkeita yhdistää huolimaton valmistelu. Hallitus julistaa uudistuksia näyttävästi, mutta vastalauseaaltoa seuraa peruutusliike. Myönteisesti ajateltuna hallitus oppii virheistään. Järkevässä päätöksenteossa oheis- ja seurannaisvaikutuksia pohdittaisiin kuitenkin etukäteen. Erityisen tarkkana pitäisi olla verotuksessa, jolla on aina taipumus vähentää verotettavaa toimintaa.

Viime viikonloppuna Helsingin venemessuilla alan yrittäjät tyrmäsivät hallituksen aikeet. Kuopiolaisen Bella-venevalmistajan toimitusjohtaja Raimo Sonninen piti ”herrojen huvikuunariveroa” järjenvastaisena kiusantekona (SS 11.2.). Sonnisen kritiikissä on vinha perä. Veron tuotto olisi arvioitua pienempi tai jopa negatiivinen. Sama pätee moottoripyöräveroon. Kukaan ei hyödy siitä, että veneilijät ja motoristit alkavat joukoittain luopua harrastuksistaan. Suomen taloutta ei saada nousuun vähentämällä liikkumista ja matkailua.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi Twitterissä, ettei puolue jää kaipaamaan moottoripyöräveroa, jos hallitus vain löytää korvaavat tulot muualta. Logiikka jättää yhä toivomisen varaa. Kansantaloudelle ja verokertymälle miinusmerkkisiä veroja pitää välttää kaikissa olosuhteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Virheeni tekevät minusta minut – "10 000 tapaa, jotka eivät toimi"

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Lääkäreillä pitää olla velvoitteet julkiselle puolelle

Videot ovat tulleet jäädäkseen

Lobbarirekisteri lisää median vastuuta

Koleus kurittaa liiketoimia ja siihen on sopeuduttava

Kolmikannan tehoja mitataan nyt numeroilla

Mylläri Menocchion maailmankuva

Keskustan tilanne on vakava

Taloustaidosta ei ole omaksi oppiaineeksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.