Verojen käytön täytyy perustua avoimuuteen

Moni Kuopion valtuustoryhmien puheenjohtajista moittii kaupungin budjettivalmistelua liiasta virkamiesvetoisuudesta ja avoimuuden puutteesta. He toivovat suurempaa roolia lautakunnille ja yleensä poliittisille luottamushenkiöille.

Palvelualueiden johtajat ottivat haltuunsa sektoriensa talousarvioesitysten valmistelun kaupungin organisaatiouudistuksen yhteydessä kymmenkunta vuotta sitten. Muutokselle oli ja on yhä hyviä perusteita, jotka juontuvat kaupungin kasvusta. Viranhaltijajohto on paljon vartijana, ja kasvavan budjetin hallinta vaatii yhä enemmän ammattimaisuutta.

Kuntapoliitikkojen kritiikki on kuitenkin paikallaan, sillä se osuu demokraattisen päätöksenteon ja verovarojen vastuullisen käytön ytimeen. Virkamiesvetoisuudessa ei ole vikaa, kunhan valmistelu on demokraattisessa kontrollissa. Tämä toteutuu pitämällä lautakunnat ja valtuustoryhmät ajan tasalla tekeillä olevista päätöksistä. Päätöksenteon on myös noudatettava julkisuuslakia, jonka on tarkoitus taata mahdollisimman suuri avoimuus julkiselle vallalle ja julkisten varojen käytölle.

Juuri julkisuuslain ymmärtämisessä on Kuopiossakin koettu suuria vaikeuksia. Kun virkamiesjohdolla on yhä enemmän valtaa ja vastuuta, verovaratkin saattavat tuntua ikään kuin omilta ja suunnitelmat niiden käyttämiseksi siksi salattavilta. Veronmaksajilta kerätyt rahat eivät kuitenkaan ole minkään yksityisen tahon omia vaan yhteisiä.

Lähtökohtaisesti jokainen veroeuro tulee olla jäljitettävissä ja sen käyttö avattavissa kuntalaisille. Julkisuuslaki sallii poikkeukset, joita voidaan perustella esimerkiksi yksityisyyden suojalla, mutta ne ovat aina poikkeuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.