Verojen välttelijät särkevät yhteiskuntarauhaa

Paratiisin paperit -niminen kansainvälinen tietovuoto nosti jälleen maanantaina esille monen rikkaan ja vaikutusvaltaisen ihmisen veronmaksumoraalin puutteen. Kyse on vasta ensimmäisistä tiedoista, joita saksalaislehti Süddeutsche Zeitungin tutkivat toimittajat ja kansainvälisen toimittajaverkoston ICIJ:n toimittajat kampaavat 13 miljoonan dokumentin joukosta. Lisää on siis luvassa.

Suomessa verojen välttelyä koskeva keskusteluilmapiiri on jo valmiiksi kuuma, sillä viime viikolla julkistetut verotustiedot paljastivat, miten suomalainen vuorineuvoskolmikko pakeni veroja Portugaliin.

Verojen minimointia harrastavat rikkaat, koska suurten tulojensa ansiosta heillä ensinnäkin on mitä vältellä ja toiseksi varallisuutta niin runsaasti, että he voivat ostaa veronvälttelyoperaatioihinsa parasta osaamista.

Voi olla, että ruotsalaisen elinkeinoelämän keskusliiton Svenskt Näringslivin puheenjohtaja Leif Östling tuli sanoittaneeksi monien muidenkin veroja välttelevien tuntoja, kun hän tiuskaisi Ruotsin yleisradion aamutelevision lähetyksessä, mitä hän muka saa verojensa vastineeksi. Östling myös ylpeili maksaneensa veroja tuhannen veronmaksajan edestä.

Hyvinvointivaltion ideaa on vaikea hyväksyä, jos ei ole sisäistänyt sen perimmäisiä arvoja. Hyvinvointivaltio pitää huolen eettisesti ja poliittisesti kestävästä tulonjaosta. Kyse on yhteiskunnan vähäosaisten, lapsiperheiden, vanhusten ja sairaiden auttamisesta, joka on toteutettu sosiaaliturvalla. Tämän kaiken lisäksi hyvinvointivaltio rakentaa monipuolisella sivistystyöllä mahdollisuuksien tasa-arvoa, mikä on omiaan vahvistamaan ja pitämään yllä yhteiskuntarauhaa, joka on hyvinvointivaltion suurin aarre.

Poliitikoille veroasiat tuntuvat olevan vaikeita, mistä viime ajoilta on kaksi esimerkkiä. Ensinnäkin viime keväänä hyväksytty hallintarekisterilaki heikensi arvopaperiomistusten julkisuutta. Asiantuntijat ovat arvioineet, että laki saattaa lisätä harmaata taloutta ja sisäpiirikauppoja. Valtiovarainministe­riössä lakia perusteltiin EU:n vaatimuksilla, joiden merkityksestä on kuitenkin runsaasti tulkintaerimielisyyksiä.

Toinen tapaus liittyy tehokkaaseen katumiseen. Valtiovarainministeriö tiedotti lokakuussa, etteivät verosäännösten muutokset sisällä niin sanottua tehokasta katumista. Hallitus perui asiaa koskevan lakiesityksen syksyllä 2015. Tehokkaan katumisen mallissa luonnollinen henkilö tai kuolinpesä olisi välttynyt veropetosta koskevilta rikosoikeudellisilta seuraamuksilta, jos verotuksesta aiemmin puuttuneita verotettavia tuloja tai varoja olisi ilmoitettu oma-aloitteisesti. Uuden esityksen mukaan verovelvollinen selviää puolen prosentin veronkorotuksella, jos itse ilmoittaa pimittämänsä tulot. Verottaja voi tehdä lisäksi rikosilmoituksen. Esitys on aikaisempaa parempi.

Poliitikkojen tehtävä on puuttua verojen välttelyyn voimakkaasti ja rakentaa veronmaksumoraalia kohottavaa säädöspohjaa. Tehtävä helpottuu kummasti, kun siihen ryhtyy arvot edellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.