Veronmaksajan siivellä

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa. Näin osuvasti kuvaillaan Marjatta Pokelan tunnetussa lastenlaulussa.

Isommatkin kulkijat löytävät ihmeteltävää - varsinkin ulkomailta. On varmaankin kohtuullista, että kansanedustajat käyvät tutustumassa muiden maiden vanhustenhuoltoon tai terveyspalvelujen tuottavuuden parantamiseen.

Ei kuitenkaan kannata tehdä sellaisia opintomatkoja, joista ei ole käytännön hyötyä. Veronmaksajien piikkiin ei voi lentää Rion karnevaaleja ihmettelemään. Virkistysreissailu kuuluu omalle ajalle.

Nykyinen eduskunta on törmännyt kovenevaan kulukuriin, kun matkamäärärahoja on supistettu viime vuosina. Valiokuntamatkoihin varattiin viime vuonna 1,1 miljoonaa euroa, mutta 31 prosenttia jäi käyttämättä.

Kansainvälisen yksikön hallinnoimista parlamentaaristen reissujen 890 000 euron määrärahoista jäljelle jäi peräti 37 prosenttia.

Matkojen harventamisen lisäksi delegaatioiden kokoonpanoa on pienennetty, matkapäiviä vähennetty ja kansanedustajien Finnairin bonuspisteitä on alettu käyttää työmatkoihin.

Matkamenot ovat vaatimattomia valtion 50 miljardin euron budjetissa, mutta se onkin pahasti alijäämäinen. Suomi velkaantuu kovaa kyytiä, työttömyys kasvaa, verotusta aiotaan kiristää ja hyvinvointiyhteiskunnan perustukset natisevat.

Eduskunta ei ole irrallinen saareke, joka voi elää omaa elämäänsä. Äänestäjät katsovat kovalla silmällä muun muassa matkamenoja.

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) on toivonut, että kansanedustajat osoittaisivat tahtoa antaa esimerkkiä vaikeina aikoina. Niukkuuden jakajien pitää olla valmiita niukkuuteen itsekin. Siinäpä pääsyy matkarahojen leikkaamiseen.

Kansanedustajan kannattaa miettiä hartaasti, millaiselle reissulle tohtii säästövuosina lähteä veronmaksajan rahoilla. Pitää tunnistaa, mikä on yleisesti hyväksyttyä ja mikä tuomitaan.

Varapuhemies Seppo Kääriäinen (kesk.) on sanonut, että kansanedustajilta edellytetään korkeampaa moraalia kuin keskivertokansalaisella on. Kansa saattaa odottaa kansanedustajalta jopa tiettyä esikuvallisuutta.

Europarlamentaarikot ovat puolestaan menettäneet keinon lisätulojen hankkimiseen lentämällä. Aiemmin he saivat enemmän matkakorvauksia istumalla businessluokan sijaan turistiluokassa. Lippujen hintaeron meppi poimi itselleen.

Tätä kummallisuutta ihmeteltiin ja moralisoitiin vuosia. Nykyisessä parlamentissa lentoliput korvataan todellisten kulujen mukaan.

Toivottavasti jatkossa punnitaan kriittisesti, miten paljon EU-byrokratia saa polttaa kerosiinia. Ilmaliikenne Brysseliin ja Strasbourgiin paisuu entisestään unionin laajentuessa.

EU:lla on tehokas tiedotuskoneisto. Monia vähemmän tärkeitä palavereja voi pitää entistä enemmän videokonferensseina.

Viestintäteknologialla säästetään matkakulujen lisäksi valtavasti tehokasta työaikaa. Kiireisillä virkamiehillä on parempaakin tekemistä kuin tappaa aikaa lentoterminaalien käytävillä.

Kunnat rämpivät tiukassa taloudessaan vielä vuosia, ja palvelutasoa on vaikea säilyttää nykyisillä toimintatavoilla. Siispä kuntapuolen reissut syynätään tarkkaan.

Johtavien virkamiesten pitää sentään päästä ministeriöiden työryhmiin linjauksiin vaikuttamaan. Esimerkiksi kaupunginjohtaja Petteri Parosen on ajettava Kuopion etua tärkeissä pelipaikoissa.

Ihmissuhteiden luominen ja verkottuminen vievät kehitystä eteenpäin.

Kuopion kaupunginorkesteri aikoo Wieniin keväällä, mikä pitää perustella hyvin. Takavuosien ystävyyskaupunkimatkailua harva enää odottaa.

Nähtäväksi jää, kuinka tiukasti kaupungin yhtiöt karsivat matkakulujaan. Matkailupalvelu Oy:n hallituskin joutuu tällä valtuustokaudella tyytymään kotimaan kylpyläretkeen.

Kirjoittaja on Savon Sanomien kuntatoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.