Veronmaksu on hienoa

Vesa Kärkkäinen

Veronkierto on rumaa, vaikka se olisi aivan laillista.

Nyt asiasta on kaunis kansainvälinen esimerkki.

Kahvilaketju Starbucks lupasi äskettäin, että se maksaa yritysveroa Britanniaan ensi vuonna ja sitä seuraavana vuonna, oli yritys kannattava tai ei.

Luvattu summa on 12,3 miljoonaa euroa. Summa on pieni siihen verrattuna, että koko maailmanlaajuisen yhtiön liikevaihto oli viime tilikaudella yhdeksän miljardia euroa ja käyttökate 14,8 prosenttia.

Kyse onkin kilvenkiillotuseleestä.

Kahvilaketju myöntyi lupaukseen sen jälkeen kun yhtiö joutui veronkiertosyytösten kohteeksi, vaikka kukaan ei kuitenkaan ole väittänyt Starbucksin rikkoneen lakia.

Syy eleeseen on se, että yritys valehteli–ja jäi siitä kiinni. Reuters paljasti, miten Starbucks oli johdonmukaisesti väittänyt brittiverottajalle, että toiminta Britanniassa tuottaa tappioita. Sijoittajille yhtiö oli sen sijaan kertonut, että Britannian kahvilat tuottavat voittoa.

Starbucks ei ole maksanut yritysveroa Britanniaan kuin 10,5 miljoonaa euroa sen jälkeen kun ketju rantautui Britanniaan vuonna 1998 ja senkin vain siksi, että verottaja ei hyväksynyt kaikkia Starbucksin vaatimia vähennyksiä. Myyntiä samana aikana on kertynyt noin 3,7 miljardia euroa.

Yrityksen talousjohtaja yritti selittää, että yhtiö noudattaa tarkasti kansainvälisiä kirjanpitosääntöjä ja että se maksaa asianmukaisen veron kaikissa maissa, joissa se toimii.

Starbucksin esimerkki osoittaa, millaisia verotuksellisia kanaverkkoja kansainväliset kirjanpitosäännöstöt ovat. Yritykset palkkaavat kalliita kirjanpitovelhoja, jotka etsivät ja löytävät verottomat reitit.

On niitä starbuckseja Suomessakin. Pääomasijoittajille siirtynyt Mehiläinen vältti verot maksamalla konserniavustuksia (KSML 17.11.2011). Suomen Asiakastieto välttyi veroilta, kun se maksoi liikevoittonsa velan korkoina bahrainilaiselle sijoitusyhtiölle (HS 15.8.2012). Holdingyhtiöiden ja sivuliikkeiden käyttö veronkierrossa ovat olleet myös GE Healthcaren, Logican ja Lindorffin keinovalikoimassa.

Firmat eivät olet tehneet laittomuuksia, mutta moraalin kanssa on ollut niin ja näin.

Veronkiertoa kutsutaan turhaan verosuunnitteluksi. Asia ei siitä yhtään somene.

Veronmaksu on hienoa. Siksi yritysten kannattaa kertoa siitä.

Pohjois-Savossa on ainakin yksi yritys, joka kelpaa tässä malliesimerkiksi.

Keitele Forest-konserni on vuosien ajan listannut tulostiedotteeseensa, miten paljon se on tilittänyt ennakonpidätyksiä, paljonko välilliset verontilitykset ovat ja kuinka se on maksanut palkkoja, kuinka runsaasti se on saanut vientituloja, paljonko seutukunnan metsänomistajat ovat kuitanneet kantorahaa ja sekin on kerrottu paljonko urakointi- ja kuljetusmaksuihin on kulunut.

Vuosina 2006–2011 Keitele Forest-konserni on koonnut liikevoittoa yhteensä 32,7 miljoonaa euroa. Osinkoja omistajat ovat saaneet samana aikana yhteensä 2,4 miljoonaa. Edellä mainittujen erien lisäksi konserni on maksanut välittömiä veroja 4,46 miljoonaa.

Yritys kantaa hienosti yhteiskuntavastuutaan. Muitakin vastaavia yrityksiä varmasti on, mutta ne eivät ole älynneet kertoa siitä. Jospa jatkossa älyäisivät.

Tekisikö muuten mieli kivittää veronkiertäjiä?

Ennen kuin ryhdyt toimeen, muistele, oletko itse käynyt Virossa kaljanhakumatkalla tai oletko tuonut halpaa tupakkaa Venäjältä tai ostanut hajuvettä taxfreestä?

Tilaisuus tekee veronkiertäjän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.