Vesi vanhin voitehista

Laajan kansainvälisen tutkimuksen väite suomalaissairaaloiden surkeasta hygieniasta oli todella yllättävä uutinen. Sairaalaripuli clostridium difficle (CDI) on yleisempää vain Ruotsissa, mikä sekin on yllättävää.

Osaselitys on tietysti, että CDI-infektioita tutkitaan Suomessa ja Ruotsissa enemmän kuin esimerkiksi Itä-Euroopassa keskimäärin, missä sairaalaripulia luulisi esiintyvän runsaasti. Esimerkiksi Bulgariassa potilaita ei testattu taudin varalta lainkaan. Toisaalta Tshekissä testausluvut olivat korkeimmat.

Suomessa CDI tappaa arviolta 500 ihmistä joka vuosi, eli joka kymmenes tartunnan saanut kuolee. Kyse on siis todella vakavasta ongelmasta. Outoa on, että tartuntojen määrä kasvaa koko ajan.

Sairaalahygienian merkitystä ei voi liiaksi korostaa, sillä CDI on sitkeä tapaus. Bakteerin lepoitiöt voivat elää sairaaloissa pitkiä aikoja.

Henkilökunta on helppo motivoida hygienian parantamiseen, mutta myös vierailijat olisi saatava huolehtimana puhtaudesta.

Yksi selitys ripulin leviämiseen voi olla, että käsien huolelliseen vesipesuun ei kiinnitetä kenties yhtä paljon huomiota, kun käsien desinfiointiaineita käytetään niin runsaasti.

Käsidesit eivät kuitenkaan tepsi sairaalaripulin aiheuttajaan. Vesi vanhin voitehista pitää siis paikkansa edelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.