Vessamaksujen varassa

Sääliksi käy pieniä huoltoasemia. Sitäkin varsinaissuomalaista valtatien varressa sijaitsevaa huoltamoa, jolle oli pysähdyttävä helpotusta hakemaan pari viikkoa sitten.

Sisällä oli vain tylsistyneen näköinen myyjä tiskin takana, ei ensimmäistäkään asiakasta lomasesongin aikaan keskellä lauantaipäivää.

Käymälän oveen oli kiinnitetty lappu, jossa ilmoitettiin asioinnin maksavan euron, ellei muuta asiaa ollut. Sama viesti toistuu monilla hiljaisilla, ennen niin vilkkailla huoltamoilla. Yritetään saada kävijältä edes euro.

Joku tunnollinen sen ehkä maksaakin, mutta tuskin tulee toiste. Suomalaiset on totutettu ilmaiseen vessaan, vaikkei se välttämättä perusteltua olekaan.

Ajattelin hyvää hyvyyttäni ostaa iltapäivälehden, tavoistani poiketen. Ei ollut myynnissä sitäkään. No, kivennäisvettä sitten. Löytyi. Mutta se hinta: 2,50 euroa puolen litran putelista. Siis viisitoista mummon markkaa! Veti sanattomaksi.

Parin kilometrin päässä selvisi, miksei pikkuasemalla ollut ketään. Uutuuttaan hohtava keltainen tolppa loisti kahden väylän risteyksessä. Kaikki olivat siellä. ABC:llä, tietenkin.

Osuuskaupat ovat osuneet kultasuoneen, vai pitäisikö sanoa öljysuoneen. ABC-ketju on ponkaissut tällä vuosituhannella tyhjästä bensiinikaupan markkinaykköseksi. Viime vuonna Neste Oil jäi jo taakse. Dieselöljyä Neste Oil myy toki huomattavasti enemmän.

ABC:n onni ja kirous on se, että asiakas tietää täsmälleen, mitä "liikennemyymälässä" odottaa. Pitsaa, purilaista, perunalastuja, olutta, lehtipihviä, oransseja seiniä. Eikä tarvitse olla yksin. Monessa huushollissa on laskettu, että vihreä kortti tuottaa bonukset himaan.

Jostain syystä ABC on onnistunut iskemään kaikkein herkullisimmille liikepaikoille uusien ohitusteiden varteen ja liikennevirtojen risteyskohtiin.

ABC:n suosio on paisunut niin valtavaksi, että se alkaa jo sotia sitä itseään vastaan. Etenkin lomakausilla väkeä on niin julmetusti, että tunnelma on lievästi sanottuna kaoottinen. Meteli jättihalleissa on miltei kestämätön, ja siivo on pahimmillaan kaamea, kun lattiat ovat täynnä ranskanperunoita ja käytettyjä lautasliinoja.

Itsepalveluun pakotetut asiakkaat ovat ruvenneet temppuilemaan vastaan. Esimerkiksi eräällä pirkanmaalaisella ABC:llä pöydät olivat kesäisenä sunnuntaina täynnä hylättyjä tarjottimia. Voisiko mitenkään ajatella, että palkattaisiin riittävästi henkilökuntaa, jotta ruuhkistakin selvittäisiin kunnialla? Voisin jopa maksaa hieman lisähintaa. En usko, että olen ainoa.

ABC:n sekä lähinnä Teboilin ja Nesteen jättiasemien vetovoima on ollut niin suuri, ettei pitkämatkalaisella ole nykyään juuri valinnanvaraa, jos haluaa selvitä tauosta nopeasti - ja ilman vessamaksua. Heikot ovat sortuneet.

Suurilla liikenneasemilla polttoaine on yleensä hinnoiteltu selvästi kalliimmaksi kuin samojen ketjujen automaattiasemilla taajamissa. Auton vikojen korjauttamisesta on turha haaveilla.

Valinnanvara uhkaa heiketä entisestään, sillä Shell tekee lähtöä Suomesta. Edellä lähtivät viimeksi Esso ja Jet. Kuka muistaa vielä E-Öljyt, Unionin, Kesoilin, Finnoilin ja vaikkapa viime kuukausina ryvettyneen BP:n? Gulf yrittää paluuta, mutta ainakin alkuvauhti on hidas.

Bensiinikauppiaat sanovat menoveden myymisen olevan surkea bisnes. Katteet ovat olemattomat ja jopa miinusmerkkiset, koska hintakilpailu on armotonta. Kuluttajat ovat valinneet kukkarollaan automaattiasemat, jotka ohittivat viime vuonna miehitetyt huoltamot. Sitä saa mitä tilaa.

Kirjoittaja on Savon Sanomien teematoimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.