Veteraanit sen tekivät

Elli Aaltonen

Viime viikolla vietimme Suomen itsenäisyyden 95. vuosipäivää. Itsenäisyys kuuluu meille kaikille, mutta sen meille tuoneet veteraanit ovat kunniansa ja kiitoksensa itsenäisyydestä ansainneet itsenäisyyspäivän jälkeenkin.

Sotien kautta saavutettu vapaus ja ehkäpä myös joulun läheisyys saa meidät juhlimaan itsenäisyyttä arvokkaasti. Sodat koskettavat edelleen suomalaisia joko oman, omien vanhempien tai isovanhempien kokemuksen tai menetyksen kautta.

Sotiemme veteraaneja sodat koskettavat tietysti kaikkein eniten. Istuessani Savonlinnan itsenäisyyspäiväjuhlassa kuuntelemassa juhlan päätössanoja, vieressäni istunut veteraani sanoi: ”Olen ollut kaikissa noissa sodissa, joista puheen pitäjä kertoo”.

Sadattuhannet miehet olivat raskaissa tehtävissä, lähes 100000 vakavasti loukkaantuen, osa henkensä menettäen. Monesta perheestä kaatui tuolloin isiä ja poikia. Sodat tarkoittivat myös evakuointeja.

Joka kymmenes suomalainen joutui jättämään kotinsa eli lähes puoli miljoonaa ihmistä. Ne, jotka ehtivät palata kotiinsa, joutuivat vielä lähtemään uudelleen evakkoon eli käytännössä jättämään kaiken omaisuutensa muutamassa tunnissa.

Sota koetteli miehiä, mutta se koetteli myös puolisoja ja perheiden lapsia. Naiset osallistuivat sotiin lottina ja valvontatehtävissä sekä huolehtivat kotirintaman tehtävistä. Naisten merkitys oli suuri sodan aikana, mutta myös sotien jälkeisinä jälleenrakentamisen vuosina. Vanhemmat lapset joutuivat ottamaan huoltovastuuta pienemmistään. Osa lapsista kantaa lopun elämäänsä sotaorpoutta.

Sotien merkitys ja arvostus ei ole kansalaisten piirissä vuosien myötä vähentynyt, päinvastoin. Esimerkiksi talvisodan merkitystä on alettu ymmärtää entistä laajemmin ja aiempaa enemmän.

Kun vietimme kaksi vuotta sitten talvisodan päättymisen juhlavuotta, alkoi juhlavuoden esillä pitäminen näkyä nuorten asennoitumisessa sotiin ja sotien veteraaneihin. 15–24 -vuotiaat nuoret olivat valmiita korostamaan talvisodan muistoa vanhempia hanakammin. Nuoret arvioivat, että Suomi säilytti itsenäisyytensä juuri talvisodan ansiosta.

Sotainvalidi- ja veteraanihuollolla on iso hyvinvoinnin merkitys. Fyysinen kuntoutus, traumojen helpottaminen, virkistys ja sosiaalinen tuki ovat edelleen tarpeen. Valtion budjetissa on vuosittain osoitettu rahaa sotainvalidien ja veteraanien erityisetuuksiin ja palveluihin

Ensi vuosi tulee tämän suhteen olemaan erityinen. Eduskunta teki viime viikon kokouksessaan erillisiä veteraani-juhlapäätöksiä Suomen itsenäisyyden 95-vuotisjuhlan merkeissä.

Veteraanien kuntoutukseen lisättiin kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajien yhteisaloitteella yhdeksän miljoonaa euroa verrattuna syyskuussa julkaistuun valtion talousarvioesitykseen. Kuusi miljoonaa käytetään siihen, että kaikki veteraanit pääsevät halutessaan kuntoutukseen joka vuosi.

Kolme miljoonaa käytetään sotilasvammalain väljennykseen. Sotainvalidien oikeutta laitoshoitoon laajennettiin koskemaan myös sotainvalideja, joilla on 20 prosentin haitta-aste. Nykyisessä laissahan raja on 25 prosenttia. Kaikkiaan 33500 veteraania tuetaan vuonna 2013 valtion varoista hieman yli 300 miljoonalla eurolla.

Hallitusohjelma itsessään korostaa sotainvalidien ja veteraanien riittävää kotihoitoa ja kotipalveluja sekä kuntoutusta.

Osassa kuntia rahat ovat loppuneet kesken vuoden. Osassa kuntia rahaa on jäänyt käyttämättä, vaikka kuntoutuksen tarvetta olisi ollut. Itä-Suomen tilanne on suurelta osin hyvä. Meiltäkin löytyy kuitenkin yhteensä viisitoista kuntaa tai kuntayhtymää, jotka vuodelta 2011 palauttivat käyttämätöntä kuntoutusrahaa takaisin valtiolle. Toivotaan, että vuoden 2012 osalta ei palautettuja määrärahoja enää olisi.

Erityisesti pienissä kunnissa tunnetaan veteraanit ja kuntoutukseen haku toimii jatkuvan haun periaatteella. Silti meille valtionhallintoon tulee kyselyjä, miksi kuntoutukseen ei pääse.

Tässä yksi esimerkki: ”Olen kolmesti kysellyt, olisiko mahdollisuus päästä kuntoutukseen. Ensin on sanottu, että ei ole rahaa, sitten on sanottu, että katsotaan, jos joku olisi perunut. Olen 95-vuotias kahden sodan veteraani, vaan tällä tittelillä ei kuntoutukseen pääse.”

Kuntoutukseen haku ja päätöksenteko on tehty niin kirjaimellisesti päättäjien ratkaisujen perusteella, että ei muisteta itse asiakasta. Näyttää sille, että yhteys veteraaneihin toimii parhaiten pienten kuntien sosiaali- ja terveydenhuollossa ja isommissakin kunnissa, joissa veteraanien asioihin on nimetty oma vastuuhenkilö.

Itä-Suomen veteraaniasiain maakunnalliset neuvottelukunnat ovat esittäneet valtakunnalliselle veteraaniasiain neuvottelukunnalle sekä sosiaali- ja terveysministeriölle, että sotainvalidien ja -veteraanien sekä heidän puolisoidensa kuntoutus tehtäisiin vuosittain ilman erillistä hakumenettelyä, on sitten kyse laitoskuntoutuksesta tai avokuntoutuksesta.

Vuosittaisen kuntoutushakemuksenkin tekemiseen tarvitaan usein ulkopuolista apua. Oletan, että jokainen näistä kuntoutukseen haluavasta veteraanista on vuosittaisen kuntoutuksensa, kun keski-ikä on jo lähellä 90 vuotta, ansainnut ilman että tarvitaan erillistä hakua tai kuntoutustarpeen lääketieteellistä osoittamista.

Millaista Suomea me toivomme tästä itsenäisyyden vuodesta eteenpäin?

Kun suomalaisilta on kysytty tulevaisuudesta, useimmat mainitsevat yhden tulevaisuuskäsitteen ylitse muiden. Se on turvallinen Suomi. Turvallisuus saa kylläkin erilaisia sisältöjä vastaajasta riippuen. Useimmiten siihen kuuluu toisesta välittäminen, samanarvoisuus ja korkea ihmisten oikeusturva.

Turvallisuuteen liittyvät myös sellaiset asiat kuin säähäiriöiden hallinta, energian riittävyys, ilmastomuutoksen estäminen ja se, että emme joudu terrorismin, laajan terveysepidemian tai laajamittaisen rikollisuuden kohteeksi.

Kirjoittaja on Itä-Suomen alue-hallintoviraston avin ylijohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.