Vetovoimaisuus edellyttää ylläpitotoimia

Kuopio on houkutteleva kohde muuttajille. Vaikka LähiTapiolan kyselytutkimus ei välttämättä aivan viimeisen päälle mietittyjä muuttoaikeita mittaisikaan, Kuopion sijoittuminen viidenneksi Helsingin, Tampereen, Espoon ja Turun jälkeen kertoo paljon mielikuvasta, joka Kuopiolla suomalaisten keskuudessa on. Kuopion taakse jäivät Jyväskylä, Oulu, Vantaa, Rovaniemi, Lappeenranta ja Joensuu.

Vastauksista on pääteltävissä, että syyt kaupungin kiinnostavuuteen muuttokohteena vaihtelevat vastaajan iän mukaan. Nuoria kiinnostavat opiskeluolosuhteet, työmahdollisuuksien runsaus kiinnostaa puolestaan aktiivisimpien työvuosien aikana. Harrastusmahdollisuudet, asumiskulut ja koulujärjestelyt vaikuttavat nekin muuttohalukkuuteen.

Ikääntyneimpien vastaajien muuttohalukkuuteen vaikuttaa jo pelkkä ikääntyminen. Toisin sanoen vanhemmalla iällä tulee tarve hakeutua lähemmäksi palveluja.

Kysely on tehty kesän korvalla, joten kyselyn toteutus oli jo ajankohdaltaan mainio Kuopiolle, joka on tunnetusti kaunis kesäkaupunki. Toisaalta kaupungin maine leppoisana, luonnonläheisenä ja nykyaikaisena Itä-Suomen pääkaupunkina ja voimakkaasti kehittyvänä valtakunnanosakeskuksena on sinänsä vetovoimatekijä – ja pitkäjänteisen työn tulosta.

Kyselyn tuloksesta voi hetken iloita, mutta samalla on syytä herätä katselemaan ympärilleen, löytyisikö vielä sellaisia vetovoimatekijöitä, joita ei ole hoksattu kehittää ja joiden avulla olisi mahdollista pitää edelleen yllä Kuopion mainetta hyvän elämän pääkaupunkina. Vetovoimaisuus ei säily ilman ylläpitotoimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.