Viedään parasta päältä

Jo pitkään on ollut tiedossa, että ammattikorkeakoulujen toimintaa supistetaan ja yhdistetään Suomessa. Yllätys on sen sijaan ollut se, millä vauhdilla ja innolla nykyinen kuuden puolueen hallitus toteuttaa ohjelmaansa.

Taustalla on uudistus, joka muuttaa ammattikorkeakoulujen asemaa. Käytännössä valtio on ottamassa ammattikorkeakoulujen rahoituksen kunnilta. Samalla hallintoa rukataan yhtiöpohjalle, joka noudattanee varsin pitkälle yliopistoissa toteutettua linjaa. Uudistus merkitsee myös valtion tiukempaa ohjausta.

Kuopiossa ministeriö on kuitenkin leikkaamassa parasta päältä, jos Savonia-ammattikorkeakoulun musiikin ammattiopinnot lopetetaan. Kuopiosta on kehittynyt monen vuosikymmenen määrätietoisten ponnistusten jälkeen yksi Suomen suurista musiikkikaupungeista. Kuopiossa voi opiskella musiikkia nyt yhtäjaksoisesti esikoulusta ala- ja yläkoulujen kautta musiikkilukiossa ja ja hankkia lopulta myös ammattimuusikon pätevyyden.

Tämä aukoton ketju on ainutlaatuinen koko Suomessa. Sen opetustulokset eivät ole ilahduttaneet vain Kuopion omaa musiikkielämää, vaan kaupungissa valmistuneet ammattilaiset ovat olleet haluttuja soittajia myös muun maan ja myös pääkaupungin orkestereihin.

Miksi tämä ketju pitäisi nyt katkaista ministeriöstä tulleella yksipuolisella esityksellä, jonka valmistelussa ei ole kuunneltu lainkaan asianosaisia? Kuopiossa noustaan varmasti puolustamaan Savonian musiikinopetusta, ja näin täytyy tehdäkin. Olisi anteeksiantamatonta, jos erinomaisen hyvin toimiva järjestelmä purettaisiin yhdellä Helsingissä tehdyllä hallinnollisella päätöksellä.

Valtiontalouden on oltava kunnossa, se on selvää. Jos halutaan tervehdyttää, niin karsinta on aloitettava kuolleista eikä elävistä oksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.