Vielä aidosti auki

Helsingin Sanomien toimitus teki loppuviikon aikana suururakan ja selvitti yli 300:n SDP:n puoluekokousedustajan näkemykset lähestyvästä puheenjohtajavaalista (HS 5.4.). Kyselyn yhteenvedosta voi arvioida, että SDP:n puheenjohtajakilpa on edelleen aidosti auki. Tuloksista ei voi päätellä, kuka uudeksi puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa valitaan.

Selvästi eniten kannattajia näyttää tällä hetkellä olevan Erkki Tuomiojalla. Hänen perässään tulevat tällä hetkellä kutakuinkin tasoissa Tarja Filatov ja Jutta Urpilainen. Myös Miapetra Kumpula-Natrilla on kohtalaisen hyvä kannatus.

Muut viisi yhdeksästä ehdokkaasta ovat jo jääneet selvästi jälkeen. Yllättävää on, että kolme konkaria - Kimmo Kiljunen, Johannes Koskinen ja Jouko Skinnari - pitävät perää. Heitä ei maininnut ykkösehdokkaanaan yksikään niistä puoluekokousedustajista, jotka jo nimesivät suosikkinsa.

Tilanne on siis aidosti auki, mutta jotakin kyselyn tuloksista voi silti päätellä.

Todennäköistä on, että Tuomioja on mukana puheenjohtajavaalin toisella ja ratkaisevalla kierroksella. Hänen vastaehdokkaakseen nousee joku kolmesta kyselyssä hyvin menestyneestä naisesta, joko Filatov, Urpilainen tai Kumpula-Natri.

Puheenjohtajavaalien ratkaisevat ne puoluekokousedustajat, joiden oma ehdokas ei pääse toiselle kierrokselle. Voittaja on kahdesta finaaliin päässeestä se, jolla on vähiten vastustusta. Olisiko nyt naisen vuoro?

SDP:n puoluekokousedustajien vaalit ovat sujuneet ilman suuria yllätyksiä. Jonkinlainen yllätys kuitenkin koettiin Kuopiossa, jossa vaali jouduttiin panemaan uusiksi muotovirheen vuoksi. Sattuuhan sitä, vaikka politiikan parissa kokopäiväisesti puuhaavien luulisi huomaavan, että ykköstä ei missään vaalissa voi antaa ehdokkaan numeroksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.