Vielä aidosti auki

Helsingin Sanomien toimitus teki loppuviikon aikana suururakan ja selvitti yli 300:n SDP:n puoluekokousedustajan näkemykset lähestyvästä puheenjohtajavaalista (HS 5.4.). Kyselyn yhteenvedosta voi arvioida, että SDP:n puheenjohtajakilpa on edelleen aidosti auki. Tuloksista ei voi päätellä, kuka uudeksi puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa valitaan.

Selvästi eniten kannattajia näyttää tällä hetkellä olevan Erkki Tuomiojalla. Hänen perässään tulevat tällä hetkellä kutakuinkin tasoissa Tarja Filatov ja Jutta Urpilainen. Myös Miapetra Kumpula-Natrilla on kohtalaisen hyvä kannatus.

Muut viisi yhdeksästä ehdokkaasta ovat jo jääneet selvästi jälkeen. Yllättävää on, että kolme konkaria - Kimmo Kiljunen, Johannes Koskinen ja Jouko Skinnari - pitävät perää. Heitä ei maininnut ykkösehdokkaanaan yksikään niistä puoluekokousedustajista, jotka jo nimesivät suosikkinsa.

Tilanne on siis aidosti auki, mutta jotakin kyselyn tuloksista voi silti päätellä.

Todennäköistä on, että Tuomioja on mukana puheenjohtajavaalin toisella ja ratkaisevalla kierroksella. Hänen vastaehdokkaakseen nousee joku kolmesta kyselyssä hyvin menestyneestä naisesta, joko Filatov, Urpilainen tai Kumpula-Natri.

Puheenjohtajavaalien ratkaisevat ne puoluekokousedustajat, joiden oma ehdokas ei pääse toiselle kierrokselle. Voittaja on kahdesta finaaliin päässeestä se, jolla on vähiten vastustusta. Olisiko nyt naisen vuoro?

SDP:n puoluekokousedustajien vaalit ovat sujuneet ilman suuria yllätyksiä. Jonkinlainen yllätys kuitenkin koettiin Kuopiossa, jossa vaali jouduttiin panemaan uusiksi muotovirheen vuoksi. Sattuuhan sitä, vaikka politiikan parissa kokopäiväisesti puuhaavien luulisi huomaavan, että ykköstä ei missään vaalissa voi antaa ehdokkaan numeroksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.