Vienti vetää taas huippuvauhdilla

Suhdanteet vaihtuvat nykyisin sukkelasti, joskus jopa yhdessä yössä. Miksi näin? Siksi, että maailmantaloudessa eletään tänään reaaliajassa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Yksi huono uutinen jossain päin maapalloa leviää hetkessä ympäri maapalloa ja heijastuu asioihin, joilla ei periaatteessa ole mitään yhteyttä tuon uutisen kanssa. Terveen järjen sijasta kauppaa tehdään tunteella, ja seuraukset ovat sen mukaiset - erityisesti huonojen uutisten aikaan.

Jos taloushistoriaan jää yhä tiheämmällä tahdilla maailman pörssien "mustia tiistaita" tai muita mustia viikonpäiviä, niin myös uusi nousu voi käynnistyä ripeästi. Siitä todistavat Suomen talouselämän tuoreimmat luvut ja ennusteet. Kaksi vuotta sitten Suomen vienti romahti hetkessä neljänneksellä, mutta tällä viikolla on kerrottu viennin olevan taas saman verran kasvussa.

Vientiteollisuuden pyörät pyörivät nyt sellaisella vauhdilla, että kontit loppuvat satamista. Liekö koskaan törmätty ulkomaankaupassa tällaiseen ongelmaan?

Vielä alkuvuodesta bruttokansantuotteen kasvuennusteet olivat maltillisia. Puhuttiin vain parista prosentista, millä on vielä mahdotonta vähentää työttömyyttä. Nyt ovat muun muassa suurpankit parannelleet ennusteitaan, ja yleisesti uskotaan bkt:n nousevan vähintään neljällä prosentilla. Se lupaa jo uusia työpaikkoja ja myös verotuloja valtiolle, jonka velkataakka on muutoin paisumassa yli kahdeksalla miljardilla.

Vientivetoisella nousukaudella menestyvät parhaiten alueet, joissa on hyviä vientiyrityksiä. Tämän voi lukea myös Pohjois-Savon maakunnan tämänhetkisistä suhdannebarometreistä.

Ponssen, Normetin ja muutaman muun erinomaisen vientiin painottuneen yhtiön voimin Ylä-Savo porskuttelee nyt vahvassa myötäisessä. Sen sijaan Stora Enson leikkureiden väliin joutuneessa Varkaudessa tunnelmat ovat pahasti alamaissa - alempana kuin millään muulla paikkakunnalla Suomessa.

Kuopion ja sen ympäristön elinkeinoelämä on vankistunut ja monipuolistunut viime vuosina. Vahvoja vientiyrityksiä on kuitenkin vielä niin rajallisesti, ettei vientiteollisuuden yleinen buumi anna syytä yleiseen riemuun Savon sydämessä. Hyvää on ennusteissa toki se, etteivät ajat näyttäisi olevan sentään huononemassakaan.

Sisä-Savossa Suonenjoki on selvinnyt varsin hyvin myös laman aikana, ja Vesannolla tappiot ovat kääntyneet kertaheitoilla voitoiksi, kun uusi tossutehdas tuo kymmeniä työpaikkoja pahasti ikääntyneeseen kuntaan.

Koillis-Savossa tunteet ovat kahtalaiset. Liki pari sataa henkeä työllistänyt Stromsdalin kartonkitehdas ei ota käynnistyäkseen uudelleen. Naapurissa Kaavilla mielialat ovat kohenemassa, kun kaivosteollisuuden uusi nousu on tuomassa kymmeniä työpaikkoja Luikonlahden vanhalle kaivosalueelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.