Vietävän vesiklosetit

Maailman väkevimmän tytön Peppi Pitkätossun ja elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin kotisaaren Gotlannin päättäjät Ruotsissa ovat samperin viisaita.

He ovat päättäneet, että saarella luovutaan vesivessoista kokonaan. Itämerta kuormittavat, vedellä huuhdeltavat wc:t ovatkin varsinaisia turhakkeita, mutta jostakin syystä niihin ollaan kumman kiintyneitä. Siksi päätös on omalla tavallaan historiallinenkin.

Asun osan aikaa maalla, Raaseporin Bromarvissa läntisellä Uudellamaalla. Asunto sijaitsee vanhalla puukoululla, josta on tehty asunto-osakeyhtiö. Päätalossa on viisi kotia ja piharakennuksessa yksi. Päätalossa kaikilla on vesivessat. Kesäisin käytämme useimmiten ulkohuussia ja pihan perukkaa, sinnikkäimmät asioivat huussissa läpi vuoden.

Asukkaista vain yksi on vakituinen ja kokoaikainen, me muut asumme pääasiassa muualla ja koulu on meille vapaa-ajan asunto. Olemme pohtineet jo jonkin aikaa vesivessoista luopumista.

Perusteluja on ainakin kaksi: Itämeri ja sen saastuminen, ja putket. Ne saattavat jäätyä talvella paikoin, jos pakkanen nousee sellaisiin lukemiin kuin se on viime talvina välillä noussut, sillä osa meistä haluaa laskea asuntonsa lämmöt poissa ollessaan nollaan ja pitää tilaa kylmänä.

Vesikloseteista luopuminen on herättänyt keskuudessamme mielenkiintoisia keskusteluja. Jollekin vesivessat ovat eräänlainen edistyksen symboli ja siksi miltei välttämättömiä nykyaikaisissa kodeissa.

Nämä henkilöt huuhtelevat jätöksensä mielellään vedellä läpi vuoden. Tämä aiheuttaa joskus ongelmia, koska Bromarv on saaristoa ja välillä heinäkuussa saattaa olla hyvinkin kuivaa. Silloin vedestä on pulaa ja pyttyyn hulahtaa joka ikinen kerta aikamoinen määrä vettä.

Olemme välillä toisaalta päässeet aika huikeisiin sfääreihin kehitellessämme koko talon tarpeisiin sopivaa yhteistä säiliötä kellariin ajatuksena, että sinne kompostoituva materiaali palaessaan kompostiksi voisi jopa lämmittää taloa.

Idea on hyvä ja uusi, mutta tapauksessamme suuruudenhulluutta: talossa on talvisin vain yksi asukas eli aikaan saadut kökkäreet todennäköisesti lähinnä jäätyisivät suursäiliön pohjalle.

Vaatimattomammat suunnitelmat ovat keskittyneet siihen, millaisen kuivakäymälän kukin haluaisi kotiinsa. Niissäkin alkaa olla jo jonkin verran valinnanvaraa, jopa valmismalleissa. Enää ei tarvitse valita kemiallisia tököttejä käyttävää versiota, vaan jauhavia ja kompostoivia malleja on useita.

Olisin kiinnostunut tietämään, minkälaista tuotekehittelyä Gotlannissa on tapahtunut tai tapahtumassa vesivessakiellon jälkeen.

Tuttava kertoi olleensa saarella kansainvälisessä kokouksessa ja siellä miehiä oli valistettu, että kaikki tehdään sitten istualtaan, jotta ulos tuleva materiaali ohjautuu oikeaan paikkaan - eikä perinteisen tyylin roiskeita ehtisi kukaan siivoamaankaan.

Kirjoittaja on siilinjärveläislähtöinen kirjankustantaja ja kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.