Vihan lietsontaa ja halpaa politikointia

Syyskuun 11. päivä vuonna 2001 on monelle yhdysvaltalaiselle yksi maan historian vedenjakajista. Se on yhdysvaltalaisille tärkeä päivä sen vuoksi, että maailmalla jo vuosikymmeniä ennen sitä raivonnut terrori kylvi ensimmäisen kerran todellista tuhoa Yhdysvaltojen maaperällä. Maailman mahtavimman maan kansalaiset eivät enää olleet turvassa omassa maassaan. Pelkästään New Yorkissa kuoli yli 2 700 ihmistä.

Tuo päivä oli syy, minkä vuoksi Yhdysvallat yhdessä monien muiden maiden kanssa edelleen asiallisesti käy sotaa Afganistanissa. Se oli yksi ponnin sille, että Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin, vaikka Saddam Husseinilla ei mitään tekemistä ääri-islamilaisen terrorin kanssa ollutkaan.

Lauantaina tuosta päivästä on kulunut tasan yhdeksän vuotta. Muistotilaisuuksia terrori-iskuissa surmansa saaneille järjestetään eri puolilla maata, mutta päähuomion lauantain lähestyessä on varastanut Floridassa toimiva piskuinen kirkko, jonka pastori aikoo polttaa 200 muslimien pyhää kirjaa eli Koraania. Pastorin mukaan islam on vastuussa terrori-iskuista.

Se, mitä Floridassa mahdollisesti lauantaina tapahtuu ei ole irrallinen ilmiö. Uskonnollinen suvaitsemattomuus on viime aikoina lisääntynyt muuallakin Yhdysvalloissa ja sitä myös ruokitaan tietoisesti poliittisista syistä. Konservatiivinen Tea Party -liike vastustaa kaikkinaista liittovaltion sekaantumista ihmisten elämään, mutta saarnaa sen ohella ahdasoppista tulkintaa kristinuskosta. Amerikka amerikkalaisille. Maassa maan tavalla.

Viesti vetää puoleensa monenlaista väkeä. Floridalaisen pikkukirkon pastori saattaa olla tosissaan, kun hän uskoo, että Koraanien polttaminen on Jeesuksen tahto. Yhtä hyvin hän saattaa laskelmoida, että tempaus tuo hänen 50-jäsenen kirkkoonsa lisää ihmisiä ja samalla lisää rahaa.

Julkisuutta tempaus kuitenkin on saanut. Sen on tuominnut Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton. Amerikkalaisjoukkoja Afganistanissa komentavan David Petraeuksen mukaan Koraanien polttaminen heikentää amerikkalaisten sotilaiden turvallisuutta. Muslimimaissa elävät yhdysvaltalaiset, mutta myös muut länsimaalaiset pelkäävät.

Toivoa antaa se, että tempausta eivät tuomitse vain ministerit ja kenraalit. Myös tavalliset yhdysvaltalaiset ovat herättelemässä ruohonjuuritason toimintaa uskonnollista suvaitsemattomuutta ja vastakkainasettelua vastaan. Monet ovat aivan oikein huomanneet, että maan perimmäiset arvot ovat jotakin täysin muuta. Juuri vapaus ja suvaitsevaisuus houkuttelivat siirtolaisia aikanaan ja vielä nykyisinkin Pohjois-Amerikkaan. Niiden arvojen varassa Yhdysvallat on vaurastunut niin taloudellisesti kuin henkisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.