Vihollinen yhdistää

Leppävirta ja Juankoski eivät jääneet Pohjois-Savossa ainoiksi kunniksi, joissa pienemmät puolueet jyräävät perinteisen valtapuolueen keskustan seuraavan valtuustokauden luottamushenkilövalinnoissa. Kolmanneksi on joukkoon liittynyt tällä viikolla Kaavi, jonka kunnallispolitiikka on ollut muutoinkin varsin värikästä viime vuosina.

Tekniset vaaliliitot ovat täysin lainmukaisia kunnalliselämässä, joten muodollisesti Kaavilla, Leppävirralla tai Juankoskella on toimittu pelisääntöjen mukaan. Kun kunnissa ei kuitenkaan tunneta oppositiota, ei mitään ryhmää voi sulkea tyystin kunnanhallituksen tai lautakuntien ulkopuolelle. Suurin ryhmä ajattelee tietysti mielessään saavansa parhaat paikat, mutta joutuu nielemään ylpeytensä ja asettumaan pelkkien rivijäsenten asemaan.

Tekninen vaaliliitto on puhdasta kylmää matematiikkaa ja valtapolitiikkaa. Kunnallispoliittiset liittoumat muistuttavat rakenteeltaan Suomen tämänkertaista kuuden puolueen hallitusta, jossa ovat edustettuina politiikan molemmat äärilaidat oikealta ja vasemmalta ja jossa on näin vuoksi oppositiokin omasta takaa.

Kaavin kunnalliselämän keskeisin kiista on koskenut viime vuosina kuntapariyhteistyötä Juankosken kanssa ja erityisesti siihen liittyvää yläkouluratkaisua. Keskustan syrjäyttänyt neljän puolueen liittouma on ollut tähän saakka erimielinen oman koulun tarpeesta, ja oudolta tuntuisi, että riitapuolet olisivat unohtaneet yks’kaks yllättäen kaikki menneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.