Viholliset löysivät toisensa

Iran ja kuusi suurvaltaa tekivät historiaa, kun ne saavuttivat yhteisen näkemyksen yli 12 vuotta jatkuneiden neuvotteluiden jälkeen Iranin ydinohjelmasta. Yksinkertaistettuna kysymys on siitä, että sopimus rajoittaa Iranin valmiutta valmistaa ydinaseita. Vastaavasti Iranin taloutta kurjistavat talouspakotteet purkautuvat, ja öljy- ja maakaasuvaltio palaa markkinoille.

Huomattavaa sopimuksessa on sen laajapohjaisuus. Vanhat viholliset Iran ja Yhdysvallat löysivät toisensa. Sopijamaiden joukossa on myös Venäjä, joka Ukrainan kriisin seurauksena on heilutellut sapelia länsimaiden kanssa. Venäjä näkee liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi omalle ydinvoimalleen, vaikka Iranin markkinoille tuleva öljy kilpailee vastaavasti venäläisen öljyn kanssa.

Odotettua on, että sopimus sai ristiriitaisen vastaanoton. Kriittisin oli luonnollisesti odotetusti Israel, eikä Saudi-Arabiassakaan heitetty hattuja ilmaan. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu arvioi, että sopimus avaa rahavyöryn terrorikoneistolle. Israelin liittolainen Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama näkee tilanteen päinvastoin. Ääri-islamilaisen ISIS:n suitsimiseen tarvitaan Irania. Hän vakuuttaa, että Irania valvotaan tiukasti sopimuksen ehtojen noudattamisessa.

Obamalla on kotimaansa kongressissa asiassa vastassa tiukka republikaaninen oppositio. Presidentin asemaa vahvistaa merkittävästi hänen veto-oikeutensa, mutta kaikkea hän ei voi senkään varaa laskea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.