Vihreä kiristys

Hallitusneuvotteluista ja tulevasta hallituksesta vetäytynyt perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ilkkunut, että nyt ollaan muodostamassa hävinneiden hallitusta. Ilkkuminen on pitkälti poliittista retoriikkaa, mutta lisää intoa Soini saa, kun eduskuntavaaleissa kolmanneksen kansanedustajanpaikoistaan menettänyt vihreä liitto lauantaita vasten yöllä ilmoitti tietyin ehdoin olevansa valmis uuteen hallitukseen.

Paradoksaalista on, että eniten hävinnyt puolue pystyy esittämään hallituksen muodostajalle tiukimmat ehdot. Vihreät vaatii, että perusturvaa on nostettava 100 euroa kuukaudessa, uusi hallitus ei saa hyväksyä ydinvoiman lisärakentamista ja ympäristönsuojelun tilaa on parannettava esimerkiksi ilmastolain avulla.

Ehdot ovat tiukat, mutta hallitusta muodostavalla kokoomuksen puheenjohtajalla Jyrki Kataisella on vähän vaihtoehtoja. Jos vihreitä ei saada mukaan hallitukseen, sen pohja on jäämässä vaarallisen kapeaksi. Kokoomuksen, SDP:n, RKP:n ja kristillisdemokraattien hallituksella olisi takanaan vain 102 kansanedustajaa.

Vihreät ovat aidosti ratkaisijan paikalla, toisin kuin SDP, joka vain kiukuttelee.

Kuvittelevatko sosiaalidemokraatit todella, että he voisivat kampittaa Kataisen ja ryhtyä itse kokoamaan hallitusta jollekin toiselle pohjalle? Mikähän se pohja voisi olla?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.