Vihreät pelaa nyt turhankin varman päälle

Ilmoittautumisaika vihreiden puheenjohtajakisaan päättyi lauantaina, ja saldoksi jäi yksi ehdokas. Helsinkiläinen Maria Ohisalo, 34, ei saanut haastajaa, joten vihreille perinteistä jäsenäänestystä puheenjohtajasta ei tarvita. Vaihtoehdottomuus merkitsee myös sitä, ettei puolueväki pääse läpivalaisemaan saati haastamaan uutta puheenjohtajaansa puolueen tulevaisuuden linjauksista.

Ohisalon pätevyyttä puoluejohtajan tehtävään ei voi kiistää. Hän sai vahvan valtakirjan eduskuntavaaleissa. Hän on yhteiskuntatieteiden tohtori Itä-Suomen yliopistosta parin vuoden takaa ja köyhyystutkija. Lisäksi Ohisalo tuurasi aivan kelpo tavalla puolueen varapuheenjohtajan paikalta puheenjohtaja Touko Aaltoa, joka joutui sairauslomalle viime syksynä. Pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavisto puolestaan johdatti vihreät henkilökohtaisella karismallaan vaalivoittoon, joka olisi voinut jäädä Ohisalon tai kenen tahansa muunkin johdolla pelkäksi haaveeksi.

Voidaan katsoa, että asettuminen neutraalin Ohisalon taakse on oire puolueessa kytevistä erimielisyyksistä. Esimerkiksi ilmastokeskustelussa puolue on eksyksissä vanhan ydinvoimaa vastustavana kantansa vuoksi. Ilmaston näkökulmasta ydinvoima on yksi parhaista tavoista tuottaa energiaa. Osa vihreistä on tunnustanut ydinvoimalinjauksen ongelmallisuuden, mutta osalle taas suhtautuminen ydinvoimaan on yhä kuin pelastusopillinen kysymys.

Ohisalon julistaminen puheenjohtajaksi äänestyksittä todistaa myös vihreiden halusta pelata tunkkaisesti varman päälle. Se on tyypillistä vanhoille puolueille, joiden joukkoon vihreätkin siis tahtovat liittyä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Helavalkeat – toukokuun valon juhlaa

Metsämme onkin vain puupuisto

Vihreiden nousu on vaalien suurin muutos

Katainen uusi paikkansa vakuuttavasti

Pöyristyttävä hallitusohjelma

Suomen on aika valita komissaariksi nainen

Tunneliviljelylle on tilausta myös Suomessa

Aikuisen Isis-väen paluuta ei pidä edistää

Mayn ero ei riitä avaamaan brexit-umpisolmua

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.