Vihreät siirtyi Niinistön aikaan

Vihreät hakee uutta ilmettä ja uskottavuutta toimintaansa kahden kärjen taktiikalla: Pekka Haavisto, 53, aloitti eilen virallisesti puolueen presidenttiehdokkaana. Toinen kärkinimi on Ville Niinistö, 34, jonka jäsenistö odotetusti valitsi uudeksi puheenjohtajakseen.

Haaviston valinta Kuopion puoluekokouksessa oli jo etukäteen sinettiä vaille. Niinistön kanssa puheenjohtajan paikasta kilpailivat istuva puheenjohtaja Anni Sinnemäki sekä kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ja tutkija Mika Flöjt. Merkittävää äänestyksessä oli Niinistön ylivoimaisuus ja se, että Sinnemäki jäi lopulta kolmanneksi.

Puheenjohtajan vaihtuminen oli odotettua sen jälkeen, kun vihreät kärsi nöyryyttävän viiden paikan menetyksen eduskuntavaaleissa. Haavisto ja Niinistö tuovat syvyyttä ja selkeyttä puolueen julkikuvaan. Kummastakaan ei ole kuitenkaan sateentekijäksi. Puolueen nostaminen vaalitappion syövereistä ei onnistu hetkessä.

Haavisto ei suuremmin ilakoinut valinnallaan. Ilon aihe toki oli, että vihreät on tällä hetkellä ainoa eduskuntapuolue, joka virallisesti on asettanut presidenttiehdokkaan. Haaviston mahdollisuudet itse vaaleissa lienevät minimaaliset.

Niinistöllä on edessään isot haasteet. Puolue kompuroi pahasti hallitusneuvotteluissa ja johdon epäröinti aiheutti kenttäväessä suuttumusta. Etenkin Anni Sinnemäki on saanut kuulla kunniansa. Niinistö siirtynee nyt vihreiden johtajaksi hallitusneuvotteluihin.

Vihreät mietti pitkään, lähteäkö hallitusneuvotteluihin. Puolueen johto arvioi nyt, että parempi olla hallituksessa vaikuttamassa kuin oppositiossa. Lähipäivät näyttävät, nouseeko vihreät todella hallitukseen, jota kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen yrittää saada kokoon.

Vihreille kuuden puolueen sixpack sopinee hyvin, sillä siinä vaihtoehdossa vasemmistolla olisi merkittävä vaikutusvalta. Vihreiden äänenpainot ovat vaalien jälkeen olleet usein vasemmistosävytteisiä.

Vihreät on edellyttänyt jo Kataisen johdolla käydyissä ensimmäisissä hallitusneuvotteluissa, ettei uutta ydinvoimaa rakenneta, perusturvaa nostetaan, tuloeroja kavennetaan ja köyhyyttä torjutaan. Näiltä osin asiat ovat tiettävästi edenneet.

Vihreiden kannalta merkittävää on, että sen ajamat ympäristö- ja ilmastopolitiikkaan liittyvät asiat ovat olleet myötätuulessa hallitusneuvotteluissa.

Vaikka vihreiden tie hallitukseen näyttää nyt ruusuiselta, yllättäviä esteitä voi tulla. Toinen näkökulma on se, kuinka pitkäikäinen seuraava hallitus on. Sen synnyttäminen on vaatinut Kataiselta "lehmän hermoja", kuten presidenttiehdokas Haavisto lauantaina osuvasti ilmaisi.

Kuuden puolueen paimentaminen yhteisten päätösten taakse varsinaisessa hallitustyössä vaatisi myös pitkää pinnaa. Vihreät ei tässä porukassa olisi pahin kauhukakara. Uusi puheenjohtaja ja mahdollisesti tuleva ministeri Niinistö on sävyisä ja neuvottelutaitoinen ihminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.