Vihreät vei keskisuuren paikan perussuomalaisilta

Politiikan mannerlaatat palautuivat perussuomalaisten kuntavaalitappion myötä jytkyjä edeltäviin asemiin. Kolme vanhaa suurta puoluetta – SDP, kokoomus ja keskusta – ovat jälleen selkeästi suurimmat.

Perussuomalaiset ei kuntavaaleissa tipahda suurimpien joukosta vaan välimaastosta keskisuureksi. Viime kerran 12 prosentin kannatus jää toistaiseksi puolueen menestyksen huipentumaksi kunnissa. Nyt sen tilalle tuohon suuruusluokkaan nousee vihreät.

Vaikka kyse on valinnoista valtuustoihin, on näiden kahden voimasuhteiden vaihtuminen valtakunnallisesti merkittävä muutos. Timo Soinin jättäessä perussuomalaisten puheenjohtajuuden on puolue siirtymässä vielä askeleen oikeaan laitaan ja entistä maahanmuuttokriittisempään suuntaan. Voidaan jo sanoa, ettei puoluejohtajan vaihdos ole vaikuttanut myönteisesti kannatukseen.

Nyt juhlivat oikeistopopulismin vastavoimaksi profiloituneet vihreät. Avoimuuden ja suvaitsevaisuuden sanoma ei kärsinyt edes viime viikon surullisista terroriuutisista, joiden arvailtiin säteilevän vaaliuurnillekin. Kuntavaaleissa Suomi lähetti myös muulle Euroopalle viestin, että maahanmuuttovastaisuudelle on asetettu rajat.

Kokoomus ja vihreät saivat lisäpotkua toistensa haastamisesta ja kampanjoimisesta Helsingissä pormestarivaalien nimissä. Kaupunkilaispuolueiden menestys valtakunnan mittakaavassa kertoo myös väestön keskittymisestä pääkaupunkiseudulle ja alueellisiin kasvukeskuksiin.

Mielipidemittaukset pitivät kutinsa viime eduskuntavaaleja paremmin. Vaalitulos oli siten perinteinen, että kokonaisuutena hallitusrintama hävisi ja oppositio voitti jonkin verran.

Perussuomalaisia lukuun ottamatta puolueet pystyivät kääntämään tuloksen tavalla tai toisella positiiviseksi. Kovimpien paineiden saattelemana vaaleihin lähtenyt puheenjohtaja Antti Rinne sai siedettävän tuloksen, kun SDP voitti suhteessa eduskuntavaaleihin. Pääoppositiopuoluetta ei mairittele, että kuntavaaleissa tulos vastasi viiden vuoden takaista. Rinne saanee työrauhan seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka. Pohdinnan paikka on siinä, että vihreät näyttää onnistuneen hallituksen säästöpäätösten ja muun politiikan haastamisessa vasemmistopuolueita paremmin.

Pääministeripuolue keskusta voi suhtautua kannatustappioon niukin naukin torjuntavoittona. Vaalitulos antaa keskustalle ja kokoomukselle kelpo selkänojan hallitusyhteistyöhön, mutta perussuomalaisten tuleva itsetutkiskelu kasaa sen ylle synkkiä pilviä.

Suurten puolueiden johtajat eivät vaali-iltana elämöineet keskinäisellä järjestyksellä. Kuntavaaleissa valtakunnallinen tulos ei olekaan kaikki kaikessa, vaan lopulliset voimasuhteet mitataan jokaisessa kunnassa erikseen. Maanantaista alkaa taas viiden vuoden arkinen rutistus, jossa tärkeintä on jokaisen valtuutetun omistautuminen ja kyky hyvään yhteistyöhön myös puoluerajojen yli.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.