Vihreiltä erikoinen mediatempaus

Vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen tempaus tiistaina Finnairin lennolla herättää keskustelua mediassa. Tapaukseen sisältyy erikoisia piirteitä. Pennanen poistettiin poliisivoimin koneesta ennen lentoonlähtöä Helsinki-Vantaalla, kun hän vastusti meneillään olevaa pakkopalautusta. Vihreiden edustajan ryhtyminen kansalaistottelemattomuuteen ei sinänsä ole ihmeellistä, sillä puolueen juuret ovat Koijärvi-liikkeessä.

Ihmetystä herättää muun muassa se, että Pennanen väittää toimineensa spontaanisti, vaikka lähetti tilanteesta suoraa kuvaa Facebookissa. Ruotsissa tapahtui viime viikolla vastaava tapaus, jossa käännytystä estämään pyrkinyt striimasi tekemisiään somessa.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto pyörsi aiemman kantansa, jonka mukaan viranomaistoimintaa ei saa ryhtyä estämään, vaikka vastustaisikin sen pohjana olevaa lainsäädäntöä. Nyt hän ylisti Pennasta rohkeudesta nostaa esiin huutavia ihmisoikeusongelmia.

Aalto jatkoi vaatimalla, että pakkopalautukset on keskeytettävä. Toisaalla hän totesi, ettei tiennyt, oliko Pennasen lennolla ollut palautettava rikollinen. Kyseisen palautuksen syitä ei tiennyt myöskään Pennanen. Ilta-Sanomille (1.8.) Aalto vertasi Pennasen toimintaa afroamerikkalaiseen ihmisoikeustaistelijaan Rosa Parksiin. Käännytysten laillisuutta hän vertasi natsi-Saksaan. Lausunnot eivät anna mairittelevaa kuvaa Aallon historiatietämyksestä.

Lainsäädäntösihteeriä voisi muistuttaa, että Suomen turvapaikkapolitiikkaan voidaan vaikuttaa lainsäädännöllä. Sitä varten on kuitenkin hankittava kannatusta laillisissa vaaleissa. Pennanen taisi tietää, ettei voisi palautusta estää, mutta voisi hankkia näkyvyyttä vihreille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Velvoite käyttää omaa harkintaa

Opiskelijavalinnoissa vakavia ongelmia

Ovatko kaikki lajit urheilua?

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.