Viileä viranomaistoiminta on paras tapa torjua uhkia

Poliisi ilmoitti lauantaina, että Turun perjantaisia puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä. Verityöt johtivat kahden naisen kuolemaan. Lisäksi kuusi naista ja kaksi miestä haavoittui.

Joukkopuukotuksesta epäillään vain yhtä tekijää. Epäilty 18-vuotias marokkolaispoika oli ollut turvapaikkaprosessissa. Poliisi kuitenkin pidätti neljä muuta marokkolaista miestä sen selvittämiseksi, onko heillä yhteyttä tapahtumiin. Lisäksi yhdestä marokkolaismiehestä annettiin kansainvälinen etsintäkuulutus.

Näyttää siis vahvasti siltä, että Turun järkyttävistä tapahtumista tuli lopullinen piste puheille pohjoisesta lintukodosta, jota terroriteot eivät koske. Turvallisuuden tunne järkkyi koko maassa.

Viimeistään terroristien tekemä Tukholman kuorma-autoisku 7. huhtikuuta osoitti, että terrori-isku on mahdollinen myös Suomessa. Viranomaisten uhka-arvio ja hallituksen lainsäädäntöhankkeet tiedustelulakien muuttamiseksi osoittavat, että terroriin on myös varauduttu.

Turun isku oli toteutustavaltaan sellainen, ettei se edellytä juurikaan ennakkovalmisteluja. Lisäksi yksittäinen henkilö saattaa radikalisoitua terroristijärjestön yllytyksestä hyvin nopeasti. Sen vuoksi vastaavien tapahtumien torjunta on äärimmäisen vaikeaa ja jopa mahdotonta.

Iskun yllätyksellisyyden vuoksi poliisin kenttäpartion ripeä toiminta puukottajan taltuttamisessa kolmen minuutin kuluttua hälytyksestä olikin kiitettävää. Sen jälkeen viranomaisten saumaton ja ammattimainen yhteistoiminta puolestaan osoittivat, miten suomalainen yhteiskunta toimii. Siinä mielessä turvattomuuden tunteeseen ei ole aihetta.

Terrori-iskujen yhteydessä on tullut tavaksi sanoa, että pelolle ei saa antaa valtaa. Nyt on aika pysähtyä pohtimaan, mitä se tarkoittaa ja etenkin sitä, mitä se ei tarkoita.

Terroristit haluavat lietsoa vihaa tuottamalla kärsimystä. Puukotuksiin vastaaminen kostolla, vastakkainasettelulla ja vihapuheella toteuttaisi siten terroristisen toiminnan tavoitetta.

Jo perjantaina sosiaalisessa mediassa oli vihantäyteisiä kommentteja, joiden voimakkaan arvostelun ja pilkan kohteena olivat paitsi terroristit myös Suomen viranomaiset ja vastuuta kantavat poliitikot. Lauantaina oli havaittavissa, että Turun tapahtumat herättivät myös poliittisia intohimoja. Suomi ensin -ryhmän ilmaantuminen Turun torille oli esimerkki siitä, miten ei pidä toimia.

Kaikkien turvapaikanhakijoiden leimaaminen terroristeiksi olisi suuri virhe. Siihen ei pidä sortua. Samalla on syytä yhä tiedostaa, että turvapaikanhakijoissa voi olla terroristeja, jotka ovat soluttautuneet turvapaikkamenettelyn kautta Suomeen.

Tehokkain tapa torjua terrori- ja muita uhkia on viileä viranomaistoiminta. Tavallisen kansalaisen on puolestaan viisainta luottaa, että viranomaiset tekevät työnsä hyvin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.