Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Jokakeväisten Euroviisujen finaali käytiin myöhään lauantai-iltana Tel Avivissa, ja kuten niin usein Israelin kohdalla, boikottikampanjan siivittämänä. Kansainvälinen BDS-liike (Boycott, Divestment and Sanctions) ajaa taloudellista boikottia, jolla painostetaan Israelia lopettamaan miehityspolitiikkansa Länsirannalla ja Gazassa. Suomessa liike on tullut tunnetuksi julkkistukijoistaan, kuten elokuvaohjaaja Aki Kaurismäestä ja näyttelijä Krista Kososesta.

Israelin ja muun muassa maata tukevan Yhdysvaltain hallinnon mukaan BDS-liike edustaa antisemitismiä eli juutalaisiin kohdistuvaa syrjintää. Boikottiliikkeen edustajat puolestaan väittävät, ettei kyse ole juutalaisvainosta vaan Israelin valtion politiikkaan kohdistuvasta oikeutetusta kritiikistä.

Antisemitismi on yhteydessä antisionismiin eli juutalaisten oman kotimaan olemassaolon oikeutuksen kieltämiseen. Antisionismi on antisemitististä tapauksissa, joissa Israelia arvostellaan erilaisin kriteerein kuin muita valtioita. Esimerkiksi Israelin oikeus puolustukseen voidaan kyseenalaistaa. Myös BDS-liikkeen väite, jonka mukaan Israel ”valkopesee” imagoaan Euroviisuilla, on selkeästi antisemitistinen, koska siinä Israelilta kielletään kaikille valtioille tavanomainen ja ymmärrettävä pyrkimys myönteiseen julkisuuteen.

Juutalaisvihan erityispiirteenä voi pitää, että sitä edustavat niin äärimmäisenä oikealla kuin äärimmäisenä vasemmalla sijaitsevat poliittiset liikkeet. Kysymyksellä Israelin ja palestiinalaisten suhteista on pitkä, monimutkainen ja molemminpuolisen väkivallan leimaama historia. Antisemitistiset ajattelumallit eivät edistä rauhan rakentamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.