Vika jarruissa

Helsingin rautatieasemalla maanantaina sattuneessa junaturmassa oli suuren katastrofin ainekset. Onneksi irronneiden vaunujen murskaamassa hotellirakennuksen siivessä ei ollut ihmisiä onnettomuushetkellä. Laiturialueella olleet henkilöt ehtivät myös turvaan.

Onnettomuustutkintalautakunnan alustavien tietojen perusteella junaturma johtui osittain pakkasesta. Se on saattanut jäädyttää jarruputket ja näin estää junan pysähtymisen. Jarruputkiin kertyi ehkä jäätä. Näin ollen ilma ei ole päässyt kulkemaan. Oliko kysymyksessä inhimillinen virhe vai huolimattomuus?

Asiantuntijat selvittävät syyt perinpohjaisesti myöhemmin. Lopullisesti syy selviää vasta vuoden kuluttua, kun onnettomuustutkintaraportti valmistuu.

Olipa onnettomuuden lopullinen syy mikä tahansa, asiantuntijoiden pitää jo nyt selvittää monia ongelmakohtia. Mikä todella aiheutti jarrujen pettämisen? Miksi vaunuissa ei ollut toimivaa varajärjestelmää? VR on luottanut kalustonsa jarruihin, eikä tällaiseen tilanteeseen ollut varauduttu varasuunnitelmin. Ne pitää tehdä nopeasti tämän jälkeen.

VR:n edustajat toimivat vaikeassa tilanteessa oikein, kun vaunut ohjattiin tyhjälle laiturille, jonka päässä oli normaalia järeämmät betoniesteet. Todennäköisesti juuri tämä päätös pelasti ihmishenkiä. On itsestään selvää, että VR tarkistaa nyt kalustonsa jarrujen ja muun teknisen kunnon vastaavien tapausten ehkäisemiseksi. Suomessa on edelleen talvi ja kovia pakkasia riittää.

VR:llä on ollut monenlaisia ongelmia viime vuosina. Toissapäiväinen suurkatastrofin uhka panee VR:n johdon pohtimaan jälleen turvallisuuskysymyksiä. Kysymys on myös yhtiön imagosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.