Vika jarruissa

Helsingin rautatieasemalla maanantaina sattuneessa junaturmassa oli suuren katastrofin ainekset. Onneksi irronneiden vaunujen murskaamassa hotellirakennuksen siivessä ei ollut ihmisiä onnettomuushetkellä. Laiturialueella olleet henkilöt ehtivät myös turvaan.

Onnettomuustutkintalautakunnan alustavien tietojen perusteella junaturma johtui osittain pakkasesta. Se on saattanut jäädyttää jarruputket ja näin estää junan pysähtymisen. Jarruputkiin kertyi ehkä jäätä. Näin ollen ilma ei ole päässyt kulkemaan. Oliko kysymyksessä inhimillinen virhe vai huolimattomuus?

Asiantuntijat selvittävät syyt perinpohjaisesti myöhemmin. Lopullisesti syy selviää vasta vuoden kuluttua, kun onnettomuustutkintaraportti valmistuu.

Olipa onnettomuuden lopullinen syy mikä tahansa, asiantuntijoiden pitää jo nyt selvittää monia ongelmakohtia. Mikä todella aiheutti jarrujen pettämisen? Miksi vaunuissa ei ollut toimivaa varajärjestelmää? VR on luottanut kalustonsa jarruihin, eikä tällaiseen tilanteeseen ollut varauduttu varasuunnitelmin. Ne pitää tehdä nopeasti tämän jälkeen.

VR:n edustajat toimivat vaikeassa tilanteessa oikein, kun vaunut ohjattiin tyhjälle laiturille, jonka päässä oli normaalia järeämmät betoniesteet. Todennäköisesti juuri tämä päätös pelasti ihmishenkiä. On itsestään selvää, että VR tarkistaa nyt kalustonsa jarrujen ja muun teknisen kunnon vastaavien tapausten ehkäisemiseksi. Suomessa on edelleen talvi ja kovia pakkasia riittää.

VR:llä on ollut monenlaisia ongelmia viime vuosina. Toissapäiväinen suurkatastrofin uhka panee VR:n johdon pohtimaan jälleen turvallisuuskysymyksiä. Kysymys on myös yhtiön imagosta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Helavalkeat – toukokuun valon juhlaa

Metsämme onkin vain puupuisto

Vihreiden nousu on vaalien suurin muutos

Katainen uusi paikkansa vakuuttavasti

Pöyristyttävä hallitusohjelma

Suomen on aika valita komissaariksi nainen

Tunneliviljelylle on tilausta myös Suomessa

Aikuisen Isis-väen paluuta ei pidä edistää

Mayn ero ei riitä avaamaan brexit-umpisolmua

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.